Cum se marinează corect carnea de porc pentru fripturi

Cum se marinează corect carnea de porc pentru fripturi
Pentru a obține cea mai bună friptură de porc, înainte de a o prepara, ar trebui să știm și cum se marinează carnea. Nu mai este un secret că fripturile cele mai gustoase sunt din carne ținută mai întâi la marinat pentru cel puțin 4 ore, la rece.

Bucătarii arată că înainte de a pune carnea la marinat, trebuie să ținem cont de câteva reguli. Este indicat să nu folosim pentru marinarea cărnii recipiente de metal, pentru că ingredientele folosite la marinadă prin interacțiunea cu metalul își pot schimba aromele. Sunt recomandate, în special pungile de plastic cu fermoar care se pot vida, sau recipientele de sticlă cu capace ermetice, care de asemeni se pot vida, așa încât în timpul vidării porii cărnurilor se deschid mai bine, iar marinada va pătrunde mai adânc în carne.

Un alt aspect important pentru ca marinada să pătrundă mai bine îl constituie modul de feliere al cărnii. Aceasta trebuie feliată mai subțire, sau dacă se optează pentru feliere grosieră, carnea se va înțepa din loc în loc.

Care sunt lichidele cele mai folosite pentru marinarea cărnurilor?

Cele mai des întâlnite baițuri sau marinade pentru carne sunt cele pe bază de alcool ( vin, bere, coniac, etc.). Acestea nu ar trebui puse direct peste carne, ci mai întâi trase la tigaie cu anumite condiment, pentru a se evapora din alcool.

Alcoolul adăugat în stare pură nu va face decât să împiedice carnea să absoarbă aromele condimentelor. Prin procesul termic, alcoolul din vin, de exemplu, se evaporă, iar ce rămâne în tigaie va fi un lichid plin de arome, care se va adăuga complet răcit peste carne.

Alte lichide perfecte pentru a marina carnea sunt sucurile de fructe și legume. Pentru marinat carnea de porc cele mai gustoase sunt din citrice (lămâie, portocale, etc.), ananas, papaia sau ghimbir. Acestea au în componență enzime care ajută la frăgezirea cărnii, ele pătrund rapid în carne și se poate scurta timpul de marinare chiar și la 30 – 40 de minute.

Un lichid care nu ar trebui să lipsească din nicio marinadă este uleiul. Acesta are un rol important în formarea unei cruste gustoase la suprafața fripturii de porc.

Ingrediente importante pentru o marinadă perfectă

Cel mai important ingredient al oricărei marinade pentru carnea de porc și nu numai este sarea. Aceasta are rolul de a frăgezi cel mai bine carnea pentru că aceasta pătrunde foarte adânc în carne.

Ceapa tocata mărunt și usturoiul sunt ingrediente care nu ar trebui să lipsească din marinade, pentru că dau o savoare minunată cărnii. Foarte bine merg la carnea de porc și frunzele uscate de salvie, cele de rozmarin, oregano, dar și chimenul măcinat.

Cât durează o  marinare

Nu toate tipurile de carne se pot marina în aceeași perioadă de timp. De exemplu pentru coastele de porc este necesară chiar o oră, la temperatura camerei, însă mușchiul de porc sau ceafa, se țin la marinat, la frigider, timp de 1 – 2 zile.

Sursa: Chefi la cuțite

Pe asta ați încercat-o? Slănină la borcan pentru iarnă

Recomandarile noastre