Cum se prepară ciocolata de casă, dulcele preferat al copilăriei din alte vremuri

Cum se prepară ciocolata de casă, dulcele preferat al copilăriei din alte vremuri
Româncele care au lucrat în fabricile de ciocolată au ”furat” rețeta secretă a preparării ciocolatei, și au transmis-o prietenelor. În comunism, după ce ciocolata a dispărut din magazinele alimentare, toate femeile știau să prepare, însă, ciocolată de casă, căci rețeta a circulat aproape cu viteza internetului, chiar dacă se nota în carnețel.

În anul 1519, europenii au descoperit ciocolata. Montezuma le-a oferit băutura de cio colată conchistadorului spaniol Cortes și ofițerilor armatei lui. Le-a plăcut așa mult încât au dus-o acasă când s-au întors. Lichiorul de cacao se prepara din semințe de cacao măcinate, condimente și zahăr. Zeci de ani a fostdestinat exclusiv celor bogați.

Scurtă istorie a ciocolatei

În anul 1780 a fost pornită prima mașinărie de frabricare  industraială a ciocolatei, în Barcelona. Apoi au fost inventate aparatele care produceau ciocolată solid. Britanicii Fry & Sons au creat primul baton de ciocolată iar conaționalul său, Richard Cadbury a fost primul care a vândut ciocolată la cutie, în 1868. Până atunci ciocolata era amară.

Abia în anul 1876, un elvețian, Daniel Peter, a inventat ciocolata cu lapte. Lumea era înebunită după cioocolată. E cunoscut faptul că  în timpul celui de-al doilea razboi mondial americanii le trimiteau soldaților de pe front batoane de ciocolată.

În România comunistă, ciocolata a dispărut din magazine odată cu restul mărfurilor de bază, moment în care a început să fie preparată acasă, gospodinele prelucrând rețeta adaptată de la cele care aveau șansa să vadă cum se face, într-o fabric de profil. Adică, din lapte praf și cacao. În România funcționaseră deja fabrici de cicolată celebre, precum Vinga, la Arad sau Kandia, la Timișoara.

Rețeta. Ciocolată de casă

Ingrediente: 450 g zahăr, 10 ml esenţă de rom, 170 g de unt gras (minim 80%), 500 g lapte praf, 80 g cacao, 100 g alune sau nuci ori stafide.

Preparare: Amestecaţi laptele praf şi pudra de cacao, apoi treceţi-le prin sită, pentru a nu avea cocoloașe. Amestecaţi zahărul cu 150 ml de apă și fierbeţi 10 minute până se leagă într-un sirop cleios. Adăugaţi apoi untul şi luaţi vasul de pe foc, amestecând până se topește. Încorporaţi esenţa de rom şi amestecul de cacao cu lapte praf, și amestecaţi energic, cât este cald, pentru a obţine o pasta omogenă. Întindeţi şi nivelaţi într-o tavă unsă cu puţin ulei în care ați pus în prealabil alunele. Lăsaţi la rece pentru 2-3 ore înainte de a tăia.

Pont: Rețeta se poate prepara și fără cacao, caz ăîn care rezultă ciocolată albă.

Sursa foto: Instagram / thebakingwifey