Cum se prepară pâté de foie gras, un deliciu franţuzesc pe care îl poţi face şi tu acasă

Cum se prepară pâté de foie gras, un deliciu franţuzesc pe care îl poţi face şi tu acasă
Chiar dacă trăieşti în România şi nu ţi-ai luat (încă!) bilet de avion cu destinaţia Franţa, deliciile franţuzeşti pot fi preparate şi la tine în bucătărie.

Rețetă franțuzească de pâté de foie gras este mai simplă decât ai putea crede, tot secretul e să cântăreşti foarte bine cantităţile de ingrediente. Acesta este, până la urmă, marele secret. Nu poți lucra „ochiometric”. De la regula aceasta nu fac rabat niciodată marii chefi.

Foie gras  este un produs de mâncare, considerat de lux.  Foie gras este o specialitate culinară făcută din ficat gras care rezultă din creșterea și îngrășarea gâștelor și rațelor prin hrănire forțată.

Foie gras este bine cunoscut în bucătăria franceză. Se consumă brut, semipreparat sau gătit, și poate fi oferit ca produs proaspăt sau conservat, consumat singur sau ca acompaniament altor feluri de mâncare, cum ar fi carnea. Conform legislației franceze, „foie gras face parte din patrimoniul cultural și gastronomic protejat în Franța. Foie gras se obține din ficatul unei rațe sau gâște special îngrășate prin gavaj (îndopare)”.

Ingrediente necesare pentru pâté de foie gras

1,6 kg ficat de gâscă;

o lingură sare de mare;

1/2 linguriță piper negru măcinat;

1/4 linguriță nucșoară (proaspăt răzuită);

o lingură cognac;

merișoare;

vin roșu;

lapte;

dulceață de ceapă

pâine prăjită.

Mod de preparare

Se dizolvă sarea de mare în lapte, apoi se adaugă ficatul, se acoperă cu lapte și se lasă 1-2 ore la frigider. După două ore se scoate ficatul din lapte și se lasă 15 minute la temperatura camerei.

Se curăță ficatul bine de pieliță, se taie bucăți, se presară cu condimente, sare, congnac și vin și se pune la cuptor, la 100 grade Celsius, timp de 40 de minute. Apoi se pasează cu furculița și se dă la rece. Se montează pe suport de pâine prăjită și se servește cu dulceață de ceapă.

Sursă reţetă: Sătmăreanul.net