Cum verifici în fiecare zi cât de sănătos ești

Cum verifici în fiecare zi cât de sănătos ești
Sunt câteva metode simple să verifici starea de sănătate, mai ales dacă înaintezi în vârstă și pare că nu vă simțiți la fel de bine ca acum câțiva ani. Oricine poate să verifice zilnic.

Fiecare dintre noi poate să verifice dimineața starea e sănătate. Dacă îți cade mai mult păr, dacă gingiile sângerează, sau dacă nasul este înfundat. Sunt semne că ar trebui consultat un medic.

Cum verifici în fiecare zi cât de sănătos ești

Sănătatea poate fi afectată din mai multe cauze. Sunt câteva semne care să ne trimită la medic. Putem verifica zilnic cum stăm cu sănătatea, scrie evz.ro.

Peria de păr. Dacă peria este plină de păr în fiecare dimineață ar fi indicat să mergeți la un medic, dacă problema este mai veche de trei luni. Lipsa de zinc, fier, biotină, bolile tiroidei sau schimbările hormonale duc la pierderea părului. În mod normal, ar trebui să îți cadă în jur 100 de fire de păr pe zi.

Nasul înfundat. Când ești sănătos, respiri ușor pe nas. Congestiile nazale, oricât ar fi de mici, indică o afecțiune. Ar putea fi vorba de alergii, răceli, sinuzite sau polipi. În momentul în care ai nasul înfundat în proporție de 30%, primești cu 30% mai puţin oxigen atunci când tragi aer în piept. Dacă scoți lichid, s-ar putea să ai o alergie, să fii răcită sau să fie prea frig în casă.

Ața dentară. Trebuie folosită în fiecare zi, pentru a avea dinți sănătoşi. Poate da indicii importante despre starea de sănătate. Dacă sângerezi când cureți dinții, nu înseamnă ca trebuie sa te oprești, ci că s-ar putea să ai o infecție a gingiilor. Cercetătorii au constatat că gingiile inflamate cresc riscul apariției bolilor de inimă.

Cântarul, prietenul de zi cu zi

Culoarea urinei. Urina normală este transparentă sau galben-deschisă. Anumite alimente sau suplimentele de vitamina B îi pot schimba culoarea, însă diferența nu este mare. În cazul în care observi că devine mai închisă deodată, s-ar putea să fii deshidratat sau să ai o infecție urinară. Poate fi un semn ca ficatul tău nu funcționează bine. Cel mai alarmant simptom este sângele în urină şi poate anunța o piatra la rinichi. Pentru orice modificare a urinei trebuie consultat medicul.

Cântarul.  Este important să te cântăreşti zilnic, pentru că acest obicei te va face să iei măsuri imediate, în momentul în care observi că te îngrași. Nu trebuie să ignori nici dacă slăbești brusc, pentru că s-ar putea să suferi de o boală gravă. Indicat este să te cântărești înainte de micul dejun.


Lenea e cucoană mare, dar poate fi tratată

Studiu controversat. Bărbații castrați trăiesc mult mai mult