Curiozități despre dinții. Aceștia sunt mai puternici decât oasele

Curiozități despre dinții. Aceștia sunt mai puternici decât oasele
Curiozități care te vor face să înțelegi mai bine de ce trebuie să ai grijă zilnic de dantura ta.

Curiozități despre dinții. Dinții noștri nu au doar un rol estetic, dar și vital. Doar cu ei putem avea o masticație normală, să ne alimentăm divers și sănătos. Cu toate că sunt foarte puternici, chiar mai duri decât oasele, dinții nu mai cresc încă o dată în cazul în care s-au rupt. Astfel, este foarte important să ne asigurăm că sunt sănătoși și să-i menținem într-o formă bună.

Curiozități despre dinții. Dinții sunt unici

Specialiștii au demonstrat că dinții noștri sunt unici și niciodată nu poți găsi același set de dinți la doi oamenii. Chiar dacă porți aparat dentar, dinții și mușcătura ta este unică și nu o să o mai găsești la nici o persoană. Din acest motiv, dantura joacă un rol important pentru criminalistici, care poate spune multe lucruri despre deținător acesteia, precum amprentele.

O altă curiozitate despre dinți este faptul că cariile sunt considerată cea mai des întâlnită problemă de sănătate. Este de cinci ori mai frecventă decât astmul. Cariile dentare, dacă nu sunt tratate la timp pot duce la o mulțime de afecțiuni, precum diabetul, osteoporoza și multe boli legate de inimă.

Cu ce își spălau dinții oamenii în trecut?

Dacă astăzi ne putem bucura de o perie de dinți și o pastă adecvată, în trecut oamenii apelau la multe soluții foarte ciudate pentru a-și curăța dantura. Până în anul 1900 oamenii apelau la o pastă făcută din bicarbonat de sodiu și apă oxigenată. Iar după cel de-al Doilea Război Mondial pasta de dinți era păstrată în containere de plumb, iar plumbul care se amesteca cu pasta de dinți. Acest lucru cauza diferite boli, nu doar dentare și în unele cazuri și decese.

De asemenea, oamenii foloseau diferite amestecuri, care azi ne par ciudate. Spre exemplu, amestecau creta măcinată, sucul de lămâie, puțină sare, praf de cărămidă și coji de stridii zdrobite. Acest amestec era folosit frecvent pentru spălarea dinților.

În trecut oamenii nu avea posibilitatea să viziteze un dentist, cum o putem face noi. Medicina nu era foarte bine dezvoltată. Spre exemplu, în Egiptul Antic arheologii au observat că egiptenii se preocupau de dantură, întrucât toate mumiile aveau dinții legații cu sârmă de aur.

Foto

evansondds.com

Titi Aur, 8 zile de coșmar pentru marele pilot de raliuri