Dan Ciotoi, cel dintâi manelist, încă din vremea lui Ceaușescu. Prin câte a trecut!

Dan Ciotoi, cel dintâi manelist, încă din vremea lui Ceaușescu. Prin câte a trecut!
Dan Ciotoi este unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de manele, printre primii care au cântat astefel de melodii. Era mare vedetă în vremea lui Nicolae Ceaușescu. Nu s-a umplut de bani și a avut mult de suferit.

„Fratele meu”, „Lanțul de iubire” sau „În stație la Lizeanu” sunt cele mai cunoscute manele cântate de trupa Generic, celebră în anii comunismului. Erau cântece care mergeau la sufletul omului de rând. Solistul Dan Ciotoi are acum 65 de ani și ar cânta dacă nu ar fi fost restricțiile din cauza pandemiei. Prin câte a trecut!

Dan Ciotoi, cel dintâi manelist, încă din vremea lui Ceaușescu

Dan Ciotoi și formația Generic au depășit pragul de un miliard de ascultări sau de vizionări, record greu de egalat.

Muzica grecească era în vogă prin cârciumile României anilor 80. Dan Ciotoi a unit ritmurile lăutăreşti româneşti cu cele greceşti. “Aşa au ieşit melodiile noastre. Noi cântam mult despre suflet, despre dor şi dragoste. Azi, maneliştii au şi alte teme în textele lor”, spunea Dan Ciotoi.

Formaţia Generic s-a înființat în 1986, la Târgovişte. Casetele cu melodiile lor se dădeau “pe sub mână” prin toată ţara.

“Nu am ştiut niciodată câte s-au vândut în vremea aia. Noi câştigam doar din salariul primit de la restaurant şi de la nunţi. Cam 5.000 – 6.000 de lei pe lună”, a spus solistul grupului Generic. La concertele din Sala Polivalentă din Capitală se adunau și 10.000 de spectatori. Stăteau și pe afară, când nu mai era loc în sală.

Cine este Dan Ciotoi. Nebunia iubirii de două luni l-a dărâmat

Dan Ciotoi (65 de ani) a fost una dintre vedetele Epocii de Aur, în comunism. El și trupa Generic cântau pentru omul de rând.

Au trecut anii, iar după 1990 au apărut alți cântăreți de manele, cei care vorbesc despre dușmani, bani și femei. Concertele trupei Generis de la Sala Polivalentă adunau şi 20.000 de spectatori în trei concerte pe zi. Unul dintre albumele trupei, “Rază de soare”, scos în 1995, s-a vândut în 700.000 de exemplare.

Viața lui Dan Ciotoi s-a schimbat brusc. S-a îndrăgostit de o fetișcană, deși era căsătorit de 30 de ani. Amorul a durat doar 2 luni, dar a ajuns în pragul depresei, chiar cu gânduri de suicid.

„Am început cu un divorț, a urmat o depresie, apoi un accident. Divorţul a venit după 30 de ani de căsătorie. Nu s-a mai putut face nimic. Da, eu am greşit. Probabil că am plătit pentru ce am făcut. Da, am avut o ieşire dementă. Am stat doar două luni. O relaţie de două luni. Am plecat, am stat cu ea în altă parte. Nu a funcţionat relaţia. Mi-am revenit eu. Depresia se manifestă nu mai ai motivaţie să mai trăieşti. Nu stăteam singur, dar aveam momente. Eşti ca un obiect, nu mai eşti ca o fiinţă. Am avut un accident apoi. Eram la limită de a-mi lua zilele. Dacă mai dura o lună. Simţi că nu mai are rost să mai trăieşti, nu ai pentru ce. Am avut un prieten care mi-a spus că e foarte grav şi m-am dus la psiholog. După accident am scăpat uşor. S-a spart geamul de pe partea mea. Mi-am reluat activitatea. Acum sunt bine, sunt foarte bine”, a explicat Dan Ciotoi.

Se referă la un accident rutier oribil din 2017, când mașina în care se afla Dan Ciotoi s-a răsturnat, în județul Brăila. În anul următor, solistului trupei Generic i-a fost găsită o altă tumoră craniană, pe lângă cea care i-a fost înlăturată înainte. A fost o operație grea, dar artistul a declarat că se simte bine după intervenție.

Cei de la Generic au fost ”acoperiţi” treptat de zgomotele noii muzici şi ale noilor vedete. Cu toate acestea, ei au revenit pe scenă și sunt solicitaţi la nunţi şi la petreceri.