Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce să mâncăm ceapă. Ce nu ştim despre leguma care ne face să plângem

De ce să mâncăm ceapă. Ce nu ştim despre leguma care ne face să plângem
Ceapa este una dintre cele mai apreciate şi mai folosite legume în orice bucătărie. În plus, dacă oamenii ar cunoaşte nu doar gustul său delicios în mâncăruri, ci şi efectele sale benefice pentru organism.

Persoanele care consumă zilnic două cepe, fierte sau crude, își îmbunătățesc starea de sănătate, comparativ cu cele care o evită, spun specialiștii. În compozitia cepei sunt multe minerale, în cantități semnificative: potasiu, fosfor, calciu, clor, dar și vitamine: Vitamina A, Vitamina C, Vitamina B1.

Ceapa. Remediu natural

Ceapa conține și un antibiotic natural (alicina), care combate germenii patogeni, protejând în același timp flora microbiană. Datorită elementelor care intră în compoziția sa, ceapa poate să combată stresul, în special ceapa verde.

O calitate foarte apreciată a cepei este și aceea că ea poate să diminueze procesul de degenerare a sistemului imunitar, datorită prezenței vitaminelor și a enzimelor pe care le conține. Este și un diuretic puternic, ce contribuie la eliminarea ureei și clorurilor.

Specialiștii recomandă ceapa pentru prevenirea afecțiunilor cardiace, reumatice, dar și în lupta cu gripa, diareea, paraziți intestinali, obezitatea, ateroscleroza, rahitismul, migrenă, hipoglicemia. Este recomandată pentru calitățile sale, specia de ceapă roșie, de apă cum i se spune popular, pentru că este mai ușor suportată de stomac. S-a constatat că ceapa deshidratată este mai concentrată decât cea proaspătă.

Ceapa. Beneficii

Ceapa poate fi consumată crudă, fiartă, uscată sau coaptă. Este folosită încă din antichitate ca tratament pentru mai multe boli pentru grăbirea vindecării rănilor şi diminuarea durerii. Ceapa este considerată de către mulţi ca fiind un antibiotic natural ce ajută organismul să lupte împotriva stafilococilor, are efect asupra tusei, acţionează ca un emolient, sedativ, digestiv, calmant. Este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat în trecut de părinţii şi bunicii noştri pentru gripă şi răceală.

Are proprietăţi antibiotice, antiinflamatoare, de efect pentru gută şi artrită, antiseptice  în lupta împotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli şi Salmonella, infecţii la nivelul tractului urinar.

Ceapa, bună contra diabetului

Consumarea a 100 grame de ceapă aduc doar 44 de calorii în corp şi asigură o doză însemnată de fibre necesare bunei desfăşurări a tranzitului intestinal, dar ajută şi la scăderea nivelului de colesterol şi, astfel, la reducerea riscului de afecţiuni ale inimii.

Consumarea unei jumătăţi de ceapă crudă pe zi contribuie semnificativ la scăderea colesterolului, dar ajută şi în constipaţie sau flatulenţă.

Datorită conţinutului său de crom, ceapa ajută în diabet sau în prevenirea lui în sensul că duce la scăderea nivelului de insulină din organism şi creşte toleranţa la glucoză.

Totodată, este un excelent diuretic, împiedicând retenţia de apă în organism. Ceapa ajută şi la regenerarea părului prin aplicarea sucului de ceapă pe scalp de două ori pe săptămână.

De asemenea, ceapa conţine sulf, care are un rol protector asupra ficatului mai ales atunci când combinăm, de exemplu, o salată de legume cu ceapă la o friptură de vită. Acest mix se pare că este perfect pentru stimularea transportului aminoacizilor către creier şi sistemul nervos în general, asigurându-se, astfel, o stare psihică echilibrată.


Dan Capatos: emisiunea Xtra Night Show scoasă în zilele de joi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre