De ce sărbătorim Sfinții Petru și Pavel în aceeași zi. Sunt protectorii închisorilor

De ce sărbătorim Sfinții Petru și Pavel în aceeași zi. Sunt protectorii închisorilor
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți în aceeași zi, 29 iunie. Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i s-a tăiat capul. Moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel au fost puse împreună.

Tradiția a consemnat ziua de 29 iunie ca dată a martirajului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cercetările mai noi au stabilit cu o anume precizie că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserică între textele canonice ale Noului Testament.

De ce sărbătorim Sfinții Petru și Pavel în aceeași zi

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți în aceeași zi deoarece amândoi s-au săvârșit la Roma, din porunca împăratului Nero. Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i s-a tăiat capul.

Ziua de 29 iunie, în care se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeași zi, în timpul prigoanei creştine declanşată de împăratul român Nero. În credința populară, când tună de Sân Petru, în anul acela nu se vor face alune și nuci, căci le mănâncă viermii și pică jos, („Mitologie Româneasca” – Marcel Olinescu).

Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră). Este chemat să devină „pescar de oameni”.

Mărturisește în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit.

Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon și în ultima parte a vieții, la Roma.

Tradiția a consemnat ziua de 29 iunie ca dată a martirajului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Cine a fost Sfântul Pavel

Sfântul Apostol Pavel locuia în Tars și lupta împotrivă creștinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe calea Damascului i se arată Hristos într-o lumina orbitoare și îl mustră. „Saule, Saule de ce mă prigonești?”. Se convertește și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului.

Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

De ce sunt protectorii închisorilor

Sfinții Petru și Pavel sunt protectorii spirituali ai închisorilor. Ei au fost în temniță deoarece l-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate. Cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei.

  • Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă. Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici. Scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe munte sau în pădure.
  • Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru. Se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare. Aceste ofrande se împart oamenilor săraci.
  • Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase. În această zi, în mediul rural există obiceiul ca mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor. O punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin.
  • Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar fura norocul.
  • Tradiția spune că, de Sfinții Petru și Pavel oamenii au voie să lucreze aproape orice. Dar, să nu toarcă deoarece se crede că se „întorc colacii de la morți”. Sursa: calendarulortodox.ro

Crucea și-a schimbat de trei ori culoarea. Acolo se ridică un lăcaș sfânt

„Omul lui Dumnezeu” – despre Sfântul Nectarie, vindecătorul de cancer. Film pentru suflet