De ce sărbătorim Sfinții Petru și Pavel în aceeași zi. Sunt protectorii închisorilor

Tradiția a consemnat ziua de 29 iunie ca dată a martirajului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cercetările mai noi au stabilit cu o anume precizie că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserică între textele canonice ale Noului Testament.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți în aceeași zi deoarece amândoi s-au săvârșit la Roma, din porunca împăratului Nero. Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i s-a tăiat capul.
Ziua de 29 iunie, în care se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeași zi, în timpul prigoanei creştine declanşată de împăratul român Nero. În credința populară, când tună de Sân Petru, în anul acela nu se vor face alune și nuci, căci le mănâncă viermii și pică jos, („Mitologie Româneasca” – Marcel Olinescu).
Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră). Este chemat să devină „pescar de oameni”.
Mărturisește în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit.
Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon și în ultima parte a vieții, la Roma.
Sfântul Apostol Pavel locuia în Tars și lupta împotrivă creștinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe calea Damascului i se arată Hristos într-o lumina orbitoare și îl mustră. „Saule, Saule de ce mă prigonești?”. Se convertește și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului.
Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.
Sfinții Petru și Pavel sunt protectorii spirituali ai închisorilor. Ei au fost în temniță deoarece l-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate. Cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook