Simona Ionescu / Redactor Șef

De să mâncăm prune. Și uscate sunt bune pentru sănătate

De să mâncăm prune. Și uscate sunt bune pentru sănătate
E vremea prunelor și gospodinele se pregătesc să prepare magiun. Sunt gustoase cele brumării, dar sunt și bogate în vitamine și minerale esențiale. Organismul nostru primește o doză de sănătate.

Prunele conțin vitaminele C, A, K, potasiu, fibre, alte substanțe naturale necesare organismului. Și uscate sunt bune pentru sănătate. Doar 2-3 prune uscate pe zi sunt suficiente pentru a menține la cote ridicate imunitatea organismului. Sunt bune proaspete, uscate ori magiun.

Prunele. Beneficii

Prunele au conținut bogat de vitamine și minerale esențiale, iar antioxidanții protejează celulele organismului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Ajută în cazul bolilor cardiovasculare, neurodegenerative, anemiilor. Datorită conținutului mare de vitamina A, prunele sunt recomandate pentru refacerea și creșterea oaselor.

Chiar dacă sunt dulci, prunele proaspete au calitatea de a regal glicemia și de a preveni diabetul pentru că stimulează metabolismul glucidic.

Medicii nutriționiști le mai recomandă și celor care suferă de afecțiuni hepatice și biliare, celor acre au problem de tranzit intestinal. Totodată, prunele sunt bune și în diete pentru că au foarte puține calorii.

Prunele uscate. Beneficii

Prunele uscate (în mod natural și neafumate), depășesc conținutul de antioxidanți al fructelor de pădure. Prunele uscate sunt și o sursă bună de energie, fiind recomandate mai ales sportivilor și celor care suferă de astenie.

Aroma prunelor uscate amintește de începutul de toamnă. Sunt perfecte la micul dejun, combinate cu lactate degresate și cereale integrale, gustarea ideală între mese.   Deoarece prin procesul de deshidratare se pierd foarte puține vitamine și minerale, prunele uscate conțin o mulțime de fitonutrienti, iar consumul lor are o acțiune benefică asupra sănătății omului.

Sunt o bună sursă de potasiu, mineral esențial pentru menținerea unei presiuni sanguine normale și a bunei funcționari a inimii.

Fibrele solubile din prunele uscate ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge întârziind absorbția glucozei.

Punele uscate sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a preveni constipația.
Nu este recomandat să mâncăm prune uscate și afumate, deoarece conțin substanțe care pot fi cancerigene.

Un studiu condus de Universitatea Medicală din Taipei, Taiwan, a scos în evidență faptul că prunele uscate ajută la reducerea nivelul colesterolului din creier. Sursa: sfatulmedicului.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre