Delicioșii cartofi la cuptor care îi bat pe cei prăjiți

Delicioșii cartofi la cuptor care îi bat pe cei prăjiți
Cartofii se pot pregăti în foarte multe feluri. Evident, încă în topul preferințelor sunt cartofii prăjiți, dar ei nu sunt tocmai sănătoși pentru ficatul nostru.

În general, orice rețetă decideți să pregătiți, cartofii sunt delicioși, hrănitori și încă mai ieftini decât alte legume.

Am să vă arăt cum pregătesc eu cartofii la cuptor care mi se par că îi bat ca gust și pe cei prăjiți într-o baie de ulei. La fel fac și legumele – conopidă, vinete, ardei, ceapă, dovlecei, ciuperci. Și sunt excelente

Ingrediente pentru o tavă mare

  • 8 cartofi mărișori; sau dacă sunt cartofi noi, apreciați câți v-ar încăpea în tava cuptorului
  • Sare;
  • Piper negru sau roșu;
  • Cimbru, rozmarin sau oregano;
  • 3 linguri de ulei de măsline sau din care preferați;

Mod de preparare

Cartofii se curăță de coajă și se taie rondele, cu o grosime de 1,5-2 cm.

După aceea, în castronul în care i-am tăiat sărăm cartofii, punem plantele aromate, piperul și uleiul. Îi amestecăm bine, ca toți cartofii să fie unși și aromați. Apoi punem cartofii în tavă. Eu folosesc hârtie de copt de pus în tavă, dar se poate și fără.

Cartofi pot fi aromați cu ulei de cimbrișor și oregano. Dar uleiul de măsline păstrează o aciditate echilibrată și conține vitamine precum A, B1, B2, C, D, E, K, acizi grași nesaturați 85%, acizi grasi saturați 15%. Acest tip de ulei este foarte bine tolerat de stomac, ajută la combaterea ulcerului și a gastritei, mărește rezistenţa vaselor sanguine, inclusiv a pereţilor arteriali, întărește sistemul imunitar al organismului şi previne îmbătrânirea celulelor.

După ce au așezați în tavă, cartofii se introduc în cuptorul preîncălzit la 200° C și se lasă 30 de minute.

Dacă sunt rumeniți se întorc pe partea cealaltă și se mai lasă 10 minute tot la 200° C. Dacă aveți cuptor electric, puteți folosi acum opțiunea de aer cald suflat din partea de sus.

Verificați cu furculița cartofii ca să fie moi în interior. Ideea e ca aceștia să fie rumenți la exterior și moi în interior. Dacă îi vreți mai crocanți, îi mai puteți lăsa în cuptor încă vreo 10 minute. Se servesc lângă scăricică, cotlete, ciocănele de pui sau mici.

Poftă bună!