Deliciu de vară: Rețetă pentru salată cu morcovi şi portocale

Deliciu de vară: Rețetă pentru salată cu morcovi şi portocale
Liana Sabău, blogger culinar ne prezintă această reţetă colorată, veselă şi de regim.

Dacă aveţi mai multe portocale şi aţi vrut  să le stoarceţi pentru a obţine suc de portocale sau aţi vrut  să faceţi o salată de fructe, vă sfătuim să preparaţi această reţetă inedită, propusă de Liana care ne garantează că e mai dulce şi mai crocantă salată de vară.

Ingrediente pentru salata cu morcovi şi portocale

350g morcovi,
50g stafide,
1 ardei gras galben,
2 portocale,
1/2  lămâie,
4 linguri amestec de seminţe decojite,
3 linguri ulei de măsline extra virgin

Mod de preparare

Se înmoaie stafidele în suc de lămâie amestecat cu ulei de măsline. Eu nu am pus ulei, am folosit apă caldă. Am ales alune de padure, caju, arahide, migdale şi seminţe de floarea soarelui, toate crude, pe care le-am tras într-o tigaie fără grăsime, apoi le-am lăsat la răcit.

Se curăţă şi se rad morcovii. Curăţaţi un morcov întreg, cu tot cu frunze, tăiaţi-l pe lung, în jumătate şi folosiţi-l ca decor. Se decojesc portocalele şi se desprind feliile, îndepărtând pieliţele albe. Păstraţi două felii de portocală cu tot cu coajă, pentru decor. Deci, e bine să aveţi mai multe portocale la îndemână. Se toacă pulpa. Sau nu.

Se curăţă ardeiul  şi se taie rondele. Eu am renunţat la ardei. Se amestecă morcovii cu stafidele şi marinata lor, ardeiul, puţin zahăr, sare şi piper. Eu nu am pus nimic. Se dă la frigider pentru minim 30 de minute şi se presară seminţe înainte de a servi.
Această delicioasă salată este vitamizantă, energizantă şi rapidă. Rețeta e ideală și pentru perioadele de post.

Morcovul nu ar trebui să lipsească din alimentație

Morcovul este o sursă bogată nu doar de betacaroten ci și de apă. Pectina este principala formă de fibră solubilă din compoziția morcovilor și are un rol important în organism – ajută la scăderea glucozei din sânge prin încetinirea digestiei zahărului și a amidonului. Pe de altă parte, fibrele insolubile contribuie la prevenirea constipației.

De asemenea, morcovul asigură și alți nutrienți importanți precum:  vitamina A, vitamina B7, vitamina K, potasiu, biotină, antioxidanți. De asemenea, carotenoizii din morcovi (beta-carotenul, alfa-carotenulul, luteina, licopenul, antocianinele și poliacetilenele) sunt poate printre cele mai importante substanțe, deoarece au proprietăți antioxidante prin intermediul cărora susțin buna funcționare a organismului.

Sursa: Salata cu morcovi si portocale

Recomandarile noastre