E lucru știut, hormonii pot afecta starea de spirit, greutatea corporală și libidoul. Nici nu e așa ușor să îi menținem la un nivel optim. Dietele, stresul și anxietatea îi pot deregla imediat.
Dr. Sara Gottfried, medic ginecolog spune că ne putem „reseta” hormonii ca să ne îmbunătățim starea de sănătate și să scăpăm de kilogramele în plus care nu vor să dispară orice am face. „Primul lucru care îți arată că ai un dezechilibru hormonal sunt kilogramele în plus, deoarece în 99% din cazuri, creșterea în greutatea este cauzată de hormoni, însă mulți oameni nu-și dau seama. Nu realizează nici că lipsa energiei, oboseala și depresia pot fi cauzate de hormoni”, a explicat dr. Sara Gottfried.
Medicul ginecolog susține că o dietă de 21 de zile poate reseta natural hormonii. „Consider că e esențial să schimbi felul în care mănânci, te miști și gândești înainte să trec la prescrierea de medicamente”, a completat ginecologul.
Elimină carnea pentru a reseta estrogenul
Persoanele care mănâncă carne au un nivel mai crescut de estrogen decât vegetarienii, din cauza hormonilor de creștere din carne. „Problema e că nivelul estrogenului e prea mare în comparație cu cel al progesteronului. Estrogenul este un hormon feminin, ajută la creșterea sânilor și șoldurilor, însă când e prea mult apar problemele. Pentru a reseta estrogenul tot ce trebuie să facem e să renunțăm la carne și la alcool pentru 21 de zile”, arată medicul.
Elimină zahărul pentru a reseta insulina
Insulina ajută organismul să transforme mâncarea în energie. Când cosumăm prea mult zahăr crește nevoia organismului de insulină și, totodată, apare rezistența la insulină. Odată cu rezistența la insulină, glucoza se acumulează în vasele de sânge și poate cauza prediabet, diabet și alte probleme grave de sănătate.
„Pentru a reseta insulina trebuie să stai departe de zahăr și de îndulcitorii artificiali timp de 21 de zile”, recomandă medicul. Dar, atenție! Zahărul poate fi ascuns într-o mulțime de produse, așa că trebuie să citiți atent etichetele produselor.
Elimină fructele pentru a reseta leptina
Zahărul din fructe, fructoza, este și el problematic. O dietă bazată pe multe fructe te va îngrășa. „Mulți oameni știu că trebuie să consume nouă porții de frute și legume proaspete pe zi, însă unele fructe conțin prea multă fructoză. Un măr conține 2 grame de fructoză, în mod normal, însă merele de azi sunt modificate pentru a fi mai dulci și devin adevărate bombe de zahăr ajungând până la 20 – 25 de grame de fructoză.
Așa că e indicat să stăm departe de fructele cu conținut ridicat de fructoză și să optăm, de exemplu, pentru măsline și avocado”, explică doctorul.
Elimină cofeina pentru a reseta cortizolul
Cortizolul este hormonul stresului. „Cofeina crește nivelul de cortizol și multe persoane nici nu au idee că sunt dependente de ea și că le sabotează sistemul nervos. Atunci când bei o ceașcă sau două de cafea, crește nivelul cortizolului și apare pofta de dulciuri”, avertizează dr. Gottfried.
Elimină cerealele pentru a reseta tiroida
Cerealele de evitat sunt orezul alb, pastele, pâinea albă și cartofii. Acestea pot determina organismul să depoziteze grăsimea. „Cerealele afectează tiroida, iar principalul vinovat este glutenul, deoarece poate determina organismul să atace tiroida”, spune medicul.
Elimină lactatele pentru a reseta hormonul de creștere
Dr. Gottfried susține că lactatele cresc nivelul insulinei și al homronului de creștere. Și la fel ca insulina, hormonul de creștere determină depozitarea grăsimii pe talie. O bună alternativă este laptele de migdale sau cel de cocos.
Elimină toxinele pentru a reseta testosteronul
Mai toate alimentele sunt modificate gentic și stropite cu pesticide. Cosmeticele, produsele de curățenie conțin, de asemenea, toxine. „Toxinele care se găsesc în recipientele de plastic (bisfenol A) afectează sistemul endocrin și influențează nivelul testosteronului. În cazul femeilor tind să crească nivelul de testosteron și în cel al bărbaților să îl scadă. Detoxifierea combate efectele toxinelor asupra testosteronului, înbunătățește funcția tiroidei și stimulează metabolismul”, a adăgat medicul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook