Acest long-drink mai este uneori numit și „rom cu cola”. Este considerat cel mai simplu cocktail de preparat în casă. Înainte de a vă spuen rețeta, povestim despre cum a apărut această celebră băutură pe care doi mari producători de rom și-o dispută. Bacardi afirmă că sunt deținătorii originalului, în timp ce unii îl atribuie celor de la Havana Club.
Cuba Libre se traduce drept „Cuba Liberă” și este o sintagmă emblematică: strigătul de încurajare a Armatei pentru Eliberare din Cuba, în timpul războiului de Independență față de Spania. Războiul dintre Spania și America a început în 1898, după ce scufundarea navei americane Battleship Maine, în portul din Havana, a escaladat tensiunile dintre cele două state. Spania a ignorat ultimatului SUA de a preda controlul asupra Cubei, însă a ieșit învinsă din războiul care a luat sfârșit în același an.
Pentru a celebra independența față de iberici, cubanezii au celebrat alături de americani. Primii aveau romul, ceilalți aveau Coca-Cola, iar din amesteculo băuturilor emblematice pentru culturile din cele două țări a apărut această băutură răcoritoare, aromată și euforică. Se spune că un militar american, care a comandat un amestec de rom și cola a ciocnit cu ceilalți strigând „Por Cuba Libre”.
Rețetă. Cuba Libre
Ingrediente: 50 ml rom alb, 150 ml Coca-Cola, 20 ml suc de limetă, încă o limetă întreagă, 2 – 3 cuburi de gheață
Mod de preparare: Pune întâi cuburile de gheață în pahar, apoi folosește o felie de limetă pentru a freca gura paharului. Toarnă apoi în pahar sucul de limetă, romul și cola. La final, taie limeta rămasă în bucăți egale; pune două sau trei felii în băutură și folosește încă o felie de limetă pentru a decora paharul.
Nu la fel de celebru, dar foarte apreciat mai ales de tineri, este cocktailul Cuba Pintada (n.r. – Cuba pătată), o băutură este preparată din rom, apă minerală și foarte puțină cola (atât cât să „păteze” culoarea din pahar). Mai există și Campechana, un cocktail care conține jumătate apă minerală și jumătate cola, pe lângă rom și suc de limetă.
Sursa foto: Pixabay / Lernestorod
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook