Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost descoperit secretul. Ca să slăbești trebuie să mănânci gras. Un studiu arată ce trebuie să facem

A fost descoperit secretul. Ca să slăbești trebuie să mănânci gras. Un studiu arată ce trebuie să facem
Tot mai mulți dintre noi suntem preocupați de siluetă și, deseori, acest lucru începe să fie evident de la vârste fragede. Dietele consacrate încalcă, deseori orice normă de nutriție, dar cea mai nouă veste care vine de la specialiști încalcă orice așteptare. Nimeni nu s-ar fi gândit că secretul să pierzi în greutate e să mănânci gras.

Secretul constă, însă, în ora la care se consumă grăsimile. Nu degeaba un proverb consacrat spune așa: ”Să mănânci dimineața ca un rege, la prânz ca un prinț și seara ca un cerșetor”. Un mic dejun bogat în grăsimi contribuie la pierderea în greutate mai mult decât unul slab, arată un nou studiu. Explicația este că grăsimea consumată dimineața stimulează descompunerea grăsimii corporale. Asta, în timp ce carbohidrații nu ameliorează metabolismul grăsimilor sau pe cel energetic.

Un studiu publicat în International Journal of Obesity demonstrează că un mic dejun bogat în grăsimi îmbunătățește profilul metabolic. Cei care nu fac acest lucru, și optează pentru prima masă a zilei bogată în carbohidrați sau cu un aport caloric redus își cresc riscul de sindrom metabolic. Sindromul metabolic este o combinație de hipertensiune, obezitate și diabet.

”Prima masă a zilei programează metabolismul pentru restul zilei. Studiul sugerează că un mic dejun bogat în carbohidrați va promova utilizarea carbohidraților pe parcursul zilei. În vreme ce un mic dejun bogat în grăsimi generează o plasticitate metabolică de transfer al utilizării energiei provenite de la carbohidrați la grăsimi”, explică profesorul Martin Young, coautor al studiului.

Cercetătorii au experimentat, în repetate rânduri, pe șoareci de laborator. În prima parte a experimentului, au hrănit animalele cu alimente grase. Cu această ocazie au constatat că nivelul glucozei din sânge, tensiunea arterială, colesterolul cu înaltă densitate (HDL) și circumferința taliei acestora au rămas normale.

”O altă componentă importantă a studiului este aceea că, la sfârșitul zilei, șoarecii au mâncat alimente cu densitate calorică redusă și credem că această combinație este cheia pentru beneficiile pe care le-am constatat”, a explicat și profesoara Molly Brady, autorul principal al studiului.

Într-o altă etapă a cercetării, șoarecii au fost hrăniți dimineața cu carbohidrați și seara cu alimente grase. Transformarea în cazul acestora a fost majoră. Animalele s-au îngrășat în scurt timp, iar analizele au demonstrat că, pe lângă depozitele de grăsime, au avut și niveluri ridicate de trigliceride. Concluzia studiului este simplă: pentru a avea silueta visată e importantă nu numai cantitatea hranei, ci și momentele zilei la care se consumă anumite alimente.

Sursa foto: Facebook / Food Story Delivery

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre