Simona Ionescu / Redactor Șef

Ați încercat să faceți dulceață de vinete? O rețetă inedită

Ați încercat să faceți dulceață de vinete? O rețetă inedită
Este mai greu să faci dulceață de vinete pentru că nu se prea găsesc în magazin. Sunt vinetele acelea mici, cât degetul, întârziate prin grădină. Este o rețetă grecească clasică, dar la noi este inedită.

Singura greutate este să găsiți vinete mici, cât un deget. Sunt perfecte pentru o dulceață foarte gustoasă.

Dulceață de vinete. O rețetă inedită

Dacă mergeți în Grecia în vacanță, încercați dulceața de vinete pe care o fac ei și este foarte gustoasă. Este o rețetă clasică, mai greu de făcut la noi pentru că vinetele acelea mici, cât degetul, sunt mai greu de găsit.

Ingrediente

  • 1 kg de vinetele mici, cât degetul sau o lămâie,
  • 750 de grame de zahăr,
  • 2 cești de apă,
  • sucul de la 3 lămâi,
  • migdale curățate și cuișoare.
  • Opțional: nucă (100 de grame, miere, un baton de vanilie, nucșoară).

Mod de preparare

  • Se curață codița vinetelor și și se face o mică incizie pe lung la fiecare vânătă, acolo vor întra migdalele.
  • Se pun într-un vas cu apă multă în care adăugăm sucul a două lămâi. Acoperim cu o farfurie, că să stea scufundate în apă și lăsăm așa 2-3 ore. Urmează să le strecurăm și să le fierbem în apă curată, până se înmoaie puțin. În final se scot și se pun în apă rece, pentru 3-4 ore. Schimbați apa de cîteva ori.
  • Pentru sirop, se fierb cele două cești de apă cu zahărul și apoi se adaugă vinetele. Se fierb 7 minute, se trag de-o parte și se lasă să stea 12 ore (de obicei peste noapte). Dacă doriți să puneți și nuci (100 de grame) se pun la fiert o dată cu vinetele.
  • Se pun din nou pe foc în ziua următoare, până se leagă siropul (cu metoda picăturii), adăugînd sucul unei lămâi la sfârșit, că să nu se zaharisească.
  • Luați spuma, ca la orice dulceață. Se lasă să se răcească și, în final, se umple fiecare vânătă cu o migdală (migdalele se rumenesc dinainte în tigaie) și se înfige câte o cuișoară în partea în care era codița.
  • Încă  un clocot și se pune dulceața în borcane de sticlă, sterilizate. Se păstrează în frigider. Sursa și foto: http://jurnaldegradina.blogspot.com

Pentru mesaje, informații și fotografii puteți să ne scrieți pe adresa redactie@retetesivedere.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre