Cartofii prăjiți sunt un fel de mâncare foarte popular pe toată planeta. Ce poate fi mai bun ca un cartof bine prăjit, crocant? Dar, cine a avut această idee genială?
Cartofii prăjiţi. Cine i-a inventat
Francezii şi belgienii îţi dispută „paternitatea“ celebrilor cartofi prăjiţi. Potrivit francezilor, „la frite“ a fost inventat de comercianţii de pe Pont Neuf din Paris chiar după Revoluţia Franceză, la sfârşitul secolului XVIII.
Dar, folclorul belgian spune că aceşti cartofi pai au fost inventaţi, accidental, în secolul al XVII-lea, de către locuitorii din Namur, o localitate din sudul Belgiei.
Într-o zi, când râul Meuse era îngheţat, pescarii locali au tăiat cartofi în feliuţe care semănau cu peştii mici (pe care nu-i puteau pescui din cauza îngheţului) şi i-au prăjit, scrie „The Independent“.
La un festival gastronomic desfăşurat în capitala belgiană Burxelles, denumit „Brusselicious“, experţi culinari şi istorici din ambele ţări au examinat pretenţiile asupra invenţiei.
Şi Marea Britanie susţine că a inventat „chipsurile“. Există referinţe la „chipsurile“ din cartofi la începutul secolului XIX, când acest produs a început să fie vândut în Marea Britanie, dar dimensiunile erau mult mai mari decât cele cu care suntem obişnuiţi în ziua de azi. Celebrele restaurante care vând peşte cu cartofi prăjiţi (fish & chips) au apărut în Marea Britanie la sfârşitul anilor 1800.
Oricare i-ar fi originile, francezii folosesc cartofii prăjiţi doar ca garnitură la carne., în timp ce britanicii insistă pe cartofi prăjiţi cu peşte.
Cartofii prăjiţi perfect. Reţeta
Există două tipuri de cartofi prăjiţi: cei moi, bej, uleioşi, buni de aruncat la gunoi, şi cei aurii, bine gătiţi, crocanţi şi generos condimentaţi, spune Felicity Cloake, autoarea unei cărţi de bucate.
Decizia de a le păstra sau nu coaja este opţională, la fel şi modul de tăiere: cartofii pot fi lăsaţi întregi dacă sunt de mici dimensiuni, tăiaţi în jumate sau feliaţi.
Tăierea cartofilor înainte de fierbere reprezintă o falsă economie: deşi se gătesc mai rapid, bucăţile mai mici se îmbibă mai repede cu apă, iar cartoful uscat este foarte important dacă vrei să iasă crocant.
Bucătarii faimoşi care gătesc cartofi sote se împart în două tabere: aceia care îi fierb înainte de a-i pune la prăjit şi cei care îi pun direct la prăjit, scrie „The Guardian“.
Deşi ultima variantă este mai rapidă, cartofii sunt plini de grăsime şi nu sunt la fel de crocanţi ca în cazul în care ar fi fierţi înainte. Fierberea lor pe jumătate, aşa cum sugerează bucătarul Gordon Ramsay, le oferă un aspect perfect şi elimină riscul preparării unor cartofi cruzi.
Cartofii prăjiţi perfect. Grăsimea
Prăjirea cartofilor în ulei de măsline este varianta indicată. Spre deosebire de unt, acesta nu va arde la temperaturile ridicate necesare preparării. Pentru aromă, poţi întotdeauna adăuga unt la final, aşa cum sugerează marii bucătari. Cartofii pot fi întotdeauna preparaţi cu bacon, ceapă sau paprika, dar reţeta tradiţională include aproape întotdeauna usturoi şi pătrunjel, adăugate cu un minut înainte de a lua cartofii de pe foc. La final ei pot fi serviţi alături de friptură, peşte sau cu ouă prăjite.
Cartofii prăjiţi perfect. Rețeta originală
Ingrediente
- 500 de grame de cartofi
- 1 lingură de ulei de măsline (dacă foloseşti ulei de măsline adaugă puţin unt la finalul preparării)
- un căţel de usturoi
- două linguri de pătrunjel tocat.
Mod de preparare
Se pun cartofii într-o oală cu apă sărată şi se lasă la fiert pentru aproximativ 15 minute (în funcţie de mărime), până se frăgezesc. Apoi se usucă bine şi se lasă pentru câteva minute.
Când s-au răcit, se taie cartofii în felii cu o grosime de 5 milimetri.
Se pune la încins uleiul de măsline, se adaugă cartofii într-un singur strat şi se gătesc pe o parte şi pe alta.
Adaugă usturoiul şi untul, apoi scurge-i pe un prosop de hârtie şi adaugă pătrunjelul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook