Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta Marthei Stewart pentru crusta perfectă de plăcintă. Învățați-o și nu veți mai greși

Rețeta Marthei Stewart pentru crusta perfectă de plăcintă. Învățați-o și nu veți mai greși
Dacă există o persoană pe planetă care știe cum să facă un aluat de crustă de plăcintă perfect, aceea este Martha Stewart. Ea coace plăcinte și tarte de zeci de ani, iar rețeta ei de bază de tartă este de încredere în orice situație. Secretul constă în proporția corectă a ingredientelor. Dar mai sunt și câteva trucuri pe care le-am aflat.

Rețeta celebrei Martha Stewart pentru crusta perfectă de tartă sau plăcintă este un aluat preparat cu câteva ingrediente simple: unt nesărat, făină universală, un praf de sare, puțin zahăr și apă foarte rece pentru a lega totul. Aluatul se amestecă manual, fără a fi nevoie de robot de bucătărie, iar rezultatul este un aluat perfect, fraged și pufos, cu un minim de murdărie în bucătărie.

Ingrediente pentru rețeta Marthei Stewart pentru crusta perfectă

* 1 pachet de unt nesărat

* 2 căni și jumătate de făină

* jumătate de cană de apă rece (cu cuburi de gheață în ea)

* 1 lingură de zahăr

* 1 lingură de sare

Mod de preparare

Indiferent dacă vreți să pregătiți plăcinte pentru sărbători sau galette rustice cu fructe de sezon, rețeta de aluat pentru crustă a Marthei Stewart este perfect potrivită.

Rețeta Marthei Stewart pentru crusta perfectă de plăcintă. Învățați-o și nu veți mai greși
Martha Stewart dezvăluie cum se face crusta perfectă de plăcinte (Foto: Instagram)

Tăiați untul în cuburi și păstrați-l la frigider până la utilizare. Amestecați întâi ingredientele uscate: făina, sarea și zahărul. Abia apoi încorporați untul, folosind un blender de patiserie sau, mai bine, urmând exemplul Marthei Stewart, cu degetele, amestecând până obțineți un pesmet grosier, cu bucăți mici de unt vizibile. Adăugați apa câte 2 linguri odată, amestecând până când aluatul se leagă ușor. Continuați să adăugați apă, câte o linguriță, până când aluatul se poate strânge într-o bilă fără să se sfărâme.

„Legile” Marthei Stewart pentru aluatul perfect

Există câteva sfaturi pentru a obține aluatul perfect. Prima regulă e să folosiți ingrediente reci.

„Untul rece și apa cu gheață păstrează aluatul fraged. În timpul coacerii, bucățile de unt eliberează abur, formând straturi pufoase”, explică Martha Stewart.

A doua regulă e să nu frământați prea mult. Untul trebuie să rămână în bucăți de mărimea bobului de mazăre, iar amestecarea se oprește imediat ce majoritatea făinii este încorporată.

E important să răciți aluatul dacă devine cald. Dacă începe să se lipească sau să se înmoaie la rulare, puneți-l câteva minute în frigider până devine din nou rece.

După preparare, împărțiți aluatul în două discuri și înveliți-le în folie de plastic. Răciți cel puțin 1 oră.

Întinderea aluatului, o artă în sine

După ce a stat o oră la frigider, pentru a întinde aluatul, presărați ușor făină pe suprafața de lucru și pe sucitor. Folosiți cât mai puțină pentru a evita un aluat tare. Rulați de la centru spre margini, aplicând presiune uniformă. De asemenea, rotiți ușor aluatul pe măsură ce rulați pentru a obține un cerc uniform. Manevrați cu grijă și răciți-l dacă simțiți că se înmoaie în timpul lucrului. Grosimea ideală a crustei de tartă trebuie să fie de 3 mm înainte de coacere.

Pentru coacere, ungeți tava cu unt, ridicați aluatul pe sucitor și așezați-l în tavă, tăiați excesul și pliați marginea pentru a întări crusta.

Ce este „blind baking” și cum se face

„Blind baking” ( n.r. – coacere în orb) înseamnă coacerea preliminară a aluatului de crustă înainte de a adăuga umplutura. Aceasta previne straturile moi sau lipicioase de la baza plăcintei. Se așază aluatul în tava de copt, se acoperă cu hârtie de copt sau folie și se umple cu greutăți (fasole uscată sau bile speciale de copt). Coaceți până începe să se rumenească și se simte uscat la atingere, apoi îndepărtați hârtia și greutățile și continuați coacerea până devine ușor rumenit.

De ce funcționează această rețetă

Martha Stewart are zeci de ani de experiență în prepararea plăcintelor și urmează câteva reguli simple cu care nu a dat greș niciodată. A înțeles că aluatul cu unt integral creează cele mai aromate și pufoase straturi și că untul nesărat permite controlul sarii.

Rețetele cu ingrediente simple funcționează perfect. De asemenea, preferă să frământe manual, pentru că astfel poate simți textura untului și momentul în care aluatul este suficient de umed. În general, ingrediente de calitate și lucrul manual cu grijă dau cel mai delicios aluat, dezvăluie Martha Stewart.

Foto: Instagram

 Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri