Rețeta Marthei Stewart pentru crusta perfectă de plăcintă. Învățați-o și nu veți mai greși
Rețeta celebrei Martha Stewart pentru crusta perfectă de tartă sau plăcintă este un aluat preparat cu câteva ingrediente simple: unt nesărat, făină universală, un praf de sare, puțin zahăr și apă foarte rece pentru a lega totul. Aluatul se amestecă manual, fără a fi nevoie de robot de bucătărie, iar rezultatul este un aluat perfect, fraged și pufos, cu un minim de murdărie în bucătărie.
* 1 pachet de unt nesărat
* 2 căni și jumătate de făină
* jumătate de cană de apă rece (cu cuburi de gheață în ea)
* 1 lingură de zahăr
* 1 lingură de sare
Indiferent dacă vreți să pregătiți plăcinte pentru sărbători sau galette rustice cu fructe de sezon, rețeta de aluat pentru crustă a Marthei Stewart este perfect potrivită.

Tăiați untul în cuburi și păstrați-l la frigider până la utilizare. Amestecați întâi ingredientele uscate: făina, sarea și zahărul. Abia apoi încorporați untul, folosind un blender de patiserie sau, mai bine, urmând exemplul Marthei Stewart, cu degetele, amestecând până obțineți un pesmet grosier, cu bucăți mici de unt vizibile. Adăugați apa câte 2 linguri odată, amestecând până când aluatul se leagă ușor. Continuați să adăugați apă, câte o linguriță, până când aluatul se poate strânge într-o bilă fără să se sfărâme.
Există câteva sfaturi pentru a obține aluatul perfect. Prima regulă e să folosiți ingrediente reci.
„Untul rece și apa cu gheață păstrează aluatul fraged. În timpul coacerii, bucățile de unt eliberează abur, formând straturi pufoase”, explică Martha Stewart.
A doua regulă e să nu frământați prea mult. Untul trebuie să rămână în bucăți de mărimea bobului de mazăre, iar amestecarea se oprește imediat ce majoritatea făinii este încorporată.
E important să răciți aluatul dacă devine cald. Dacă începe să se lipească sau să se înmoaie la rulare, puneți-l câteva minute în frigider până devine din nou rece.
După preparare, împărțiți aluatul în două discuri și înveliți-le în folie de plastic. Răciți cel puțin 1 oră.
După ce a stat o oră la frigider, pentru a întinde aluatul, presărați ușor făină pe suprafața de lucru și pe sucitor. Folosiți cât mai puțină pentru a evita un aluat tare. Rulați de la centru spre margini, aplicând presiune uniformă. De asemenea, rotiți ușor aluatul pe măsură ce rulați pentru a obține un cerc uniform. Manevrați cu grijă și răciți-l dacă simțiți că se înmoaie în timpul lucrului. Grosimea ideală a crustei de tartă trebuie să fie de 3 mm înainte de coacere.
Pentru coacere, ungeți tava cu unt, ridicați aluatul pe sucitor și așezați-l în tavă, tăiați excesul și pliați marginea pentru a întări crusta.
„Blind baking” ( n.r. – coacere în orb) înseamnă coacerea preliminară a aluatului de crustă înainte de a adăuga umplutura. Aceasta previne straturile moi sau lipicioase de la baza plăcintei. Se așază aluatul în tava de copt, se acoperă cu hârtie de copt sau folie și se umple cu greutăți (fasole uscată sau bile speciale de copt). Coaceți până începe să se rumenească și se simte uscat la atingere, apoi îndepărtați hârtia și greutățile și continuați coacerea până devine ușor rumenit.
Martha Stewart are zeci de ani de experiență în prepararea plăcintelor și urmează câteva reguli simple cu care nu a dat greș niciodată. A înțeles că aluatul cu unt integral creează cele mai aromate și pufoase straturi și că untul nesărat permite controlul sarii.
Rețetele cu ingrediente simple funcționează perfect. De asemenea, preferă să frământe manual, pentru că astfel poate simți textura untului și momentul în care aluatul este suficient de umed. În general, ingrediente de calitate și lucrul manual cu grijă dau cel mai delicios aluat, dezvăluie Martha Stewart.
Foto: Instagram
Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!
Face parte din echipa Rețete și Vedete din anul 2022, aducând cu sine o vastă experiență jurnalistică acumulată de-a lungul unei cariere de peste 15 ani în domeniul mass-media. De-a lungul timpului, Igor a activat în redacțiile unor publicații importante. În cadrul redacției Rețete și Vedete, contribuie activ la dezvoltarea conținutului editorial, realizând articole despre și cu personalități din showbiz, reportaje speciale, dar și articole cu impact în rândul cititorilor. Unul din hobby-urile lui Igor este gătitul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook