Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce înseamnă cifrele de pe ouă

Ce înseamnă cifrele de pe ouă
Un aliment foarte căutat și în cantităţi mai mari este oul, în special cel de găină. Nu cumpărați de la oricine, ci doar din magazinele autorizate. Fiți atenți la ștampilă! Ce înseamnă cifrele de pe ouă!

Oul este un aliment nelipsit din casele românilor. Este unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Aveți grijă de unde îl cumpărați!

Ce înseamnă cifrele de pe ouă

Dr. Ioan Pențea, reputat medic veterinar din Sibiu, ne-a explicat totul despre ou: de ce este important, cum trebuie să arate un ou proaspăt și ce reprezintă cifrele de pe ștampila aplicată pe coaja oului.

”Oul reprezintă o sursă perfect echilibrată de proteină şi grăsimi uşor digestibile, fiind o sursă importantă de energie şi de nutrienţi. Este unul dintre cele mai hrănitoare alimente, datorită valorii nutritive şi biologice ridicate. Un ou cu masa de 50 g. are o valoare energetică de 90-100 calorii, echivalentă, ca valoare nutritivă, cu aproximativ 150 g. lapte, 40 g. carne sau 20 g. brânză uscată. Pentru consum, cel mai mult se folosesc ouăle de găină, în cantităţi mai mici se consumă ouă de raţă, gâscă, curcă, prepeliţă”, explică Dr. Ioan Pențea.

Cifrele de pe ouă

Autoritățile au impus ca ouăle destinate comercializarii să fie marcate obligatoriu cu codul producatorului, format din iniţiale care reprezintă ţara, judeţul, un număr de ordine în cadrul judeţului, data ouatului (ziua şi luna) şi o cifră în faţa codului ţării care va indica metoda de creştere, astfel :

  • cifra 0 – pentru ouă de găină care se cresc ecologic;
  • cifra 1 – pentru ouă de găină care se cresc în aer liber;
  • cifra 2 – pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol;
  • cifra 3 – pentru ouă de găină care se cresc în baterii (cuşti, îmbunătăţite).
  • Data valabilităţii minime trebuie stabilită la maxim 28 de zile de la ouat.

Producătorii, comercianţii şi consumatorii de ouă, trebuie să respecte următoarele :

  • valorificarea ouălor de consum numai în spaţii şi magazine autorizate şi supuse controlului sanitar veterinar
  • ouăle trebuie marcate și însoţite de document de comformitate, care să ateste salubritatea acestora şi sistemul de creştere a găinilor.,
  • se interzice depozitarea și expunerea în vederea comercializării a ouălor în aceleaşi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spaţii necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora.
  • este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită şi a ouălor de raţă,
  • păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4 până la 14 0 C.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre