Mâncare delicioasă de vară, dovleceii umpluţi cu carne sunt deosebit de gustoşi dacă se respectă paşii gătirii. Ce se adăugă în sos ca să fie delicios şi cât se ţin la cuptor.
Dovlecei umpluţi cu carne
Dovlecelul conţine cantităţi importante de acid folic, potasiu, mangan şi vitamina A. Este o sursă bună de vitamina B1, B3, B5 şi B6, precum şi de fibre dietetice, vitamina C, fier, magneziu, cupru, fosfor şi zinc. Cu alte cuvinte, dovlecelul este ”o mină de aur” pentru sănătate. Ar fi bine să profitați când îi găsiți proaspeți, din grădinile românilor!
Ingrediente
- 3-4 dovlecei lungi de aproximativ 22-25 cm. fiecare, opțional curățați de coajă, tăiați în bucăți de aproximativ 8-10 cm. și scobiți în interior, să rămână ca un pahar
- 500 de grame de carne de porc sau vită, pui, tocată
- 2 cepe tocate
- pulpă de dovlecel rezultată de la scobirea dovleceilor, tocată
- 3 căței de usturoi
- 1/2 de conservă (de 330 ml.) de roșii în bulion, atât roșiile, cât și sucul sau 400 de grame de roșii proaspete, bine coapte
- 60 de ml. de ulei
- 1 linguriță de boia dulce de ardei
- mărar și pătrunjel verde, tocat
- 1/2 de linguriță de piper
- sare după gust.
Mod de preparare
- Scobiți interiorul dovleceilor , apoi se presară cu sare și se lasă deoparte.
- Se încinge o tigaie încăpătoare, se adaugă 1/2 din cantitatea de ulei. În uleiul încins se pune ceapă și 2 căței de usturoi tocați fin.
- Se călesc ceapa și usturoiul 3-4 minute, amestecând constant, apoi se adaugă pulpa de dovlecel mărunțită. Se călește totul în continuare, până când pulpa de dovlecel se înmoaie și lichidul pe care îl lasă începe să se evapore. Se trage de pe foc și se adaugă boiaua de ardei, sare, piper și, opțional, 1 linguriță de busuioc uscat.
- Se amestecă, se lasă să se răcorească puțin, apoi se adaugă carnea tocată.
- Se amestecă bine toată compoziția, se potrivește gustul de sare și piper, se adaugă verdeață tocată (pătrunjel și mărar), omogenizand totul.
- Se clătesc dovleceii sub jet de apă rece, se zvântă bine cu șervete de hârtie de bucătărie absorbantă și se îndeasă umplutura în interiorul lor. Se așează unul lângă altul (țineți cont că orezul se umflă), puneți cuburi de roșii deasupra și puneți cratița la cuptor.
- Se țin la cuptor, până se rumenesc.
- Opțional, sosul se poate îngroșa cu o lingură de făină dizolvată în puțină apă rece, care se adaugă în vas.
Dovleceii, beneficii pentru sănătate
Conţinutul crescut de vitamine şi minerale din dovlecei, precum şi cel de fibre, îl fac un alit de nădejde în curele de slăbire, însă beneficiile sale uimitoare nu se opresc aici. Reglează colesterolul, scade tensiunea arterială şi oferă protecţie împotriva inflamaţiilor.
Clasicul dovlecel care se consumă când are coaja verde pal, verde închis (cu sau fără dungi mai deschise) sau chiar aurie (în funcţie de soi).
La cumpărături alege-i pe cei mai mici şi mai tari.
Dovleceii au o aromă dulceagă, care se potriveşte de minune în salate de crudităţi, supe crema, mâncăruri gătite, ratatouille, pâine, clătite, plăcinte.
Dovlecelul conţine cantităţi importante de acid folic, potasiu, mangan şi vitamina A. Este o sursă bună de vitamina B1, B3, B5 şi B6, precum şi de fibre dietetice, vitamina C, fier, magneziu, cupru, fosfor şi zinc. Dovlecelul este o sursă primară de alfa şi beta-caroten şi se numără printre primele trei alimente cu conţinut mare de luteină şi zeaxantină, după cum arată studiile recente. Calităţile sale antioxidante îl recomandă astfel în prevenirea bolilor de ochi. Prezenţa complexului de vitamine B în cantităţi mari asigură o bună metabolizare a zahărului, la aceasta contribuind şi alţi nutrienţi precum zinc, magneziu şi omega-3.
Cum alegem dovlecelul?
Alegeţi dovleceii care au coaja netedă şi fără pete. Evitaţi dovleceii care au coaja tare, pentru că asta înseamnă că sunt bătrâni, au seminţele tari şi textura aţoasă.
Fiind un aliment ce poate fi consumat cu tot cu coajă, este bine să cumpăraţi dovlecei din surse sigure pentru a vă asigura că nu sunt contaminaţi cu pesticide.
Dovleceii se păstrează nespălaţi la frigider, unde vor rezista până la 7 zile. Dovleceii congelaţi pot fi păstraţi până la 12 luni.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook