Roșii, castraveți, ridichii, ardei, ceapă, usturoi, mărar și pătrunjel. Ce bogăție de vitamine și minerale! Le găsiți acum la piață, la țărani, dar sunt și în maganizele mari, din import.
Nutriționiștii spun că, întotdeauna, la fiecare masă trebuie să fie ceva verde. Orice ce ați mânca, alături trebuie o salată, niște spanac, brocoli, ceapă ori usturoi verde.
Salată de roșii, castraveți și brânză
Banala salată de roșii cu castraveți, ardei și ceapă, cu brânză rasă deasupra este la origine o salată bulgărească din zona Sofiei. Este o salată rapidă, ușoară și revigorantă. Putem să o servim simplă sau lângă alte feluri de mâncare.
Ingrediente
- 5 roșii mari sau 300 g cherry
- 2 castraveți
- 3 ardei verzi
- 1 ceapă galbenă tocată sau ceapă verde
- 200 g telemea sau fetasarepiper
- ulei
- opțional: oțet sau lămâie
Mod de preparare
Tăiem legumele felii. Le asezonăm cu sare și piper, punem ulei de măsline și amestecăm până se omgenizeaza compoziția. În momentul în care servim punem brânză rasă peste salată.
Salată de castravete cu ouă și iaurt
O salată excelență pentru o gustare, dar la fel de bună și la micul dejun. Putem să o preparam așa cum ne place, cu mai mult iaurt, putem adaugă și ceapă verde sau ceapă roșie – în funcție de momentul zilei și întâlnirile pe care le avem.
Ingrediente
- 4 castraveți tip cornisor (cam 400 g)
- 5-6 ridichi
- 120 g iaurt
- 2 ouă fierte de consistentă tare
- 1/4 legătură mărar
- sare
- piper
Mod de preparare
Curățăm castraveții, ridichile și le spălăm, apoi le feliem. Într-un bol amestecăm castraveții și ridichile cu iaurt, mărar tocat, sare și un praf de piper.
Salată colorată de vară
Nimic sofisticat, doar legume de sezon, pline de vitamine.
Ingrediente
- 4-5 roșii mari de culori diferite
- 3 castraveți mici
- 2 ardei grași: unul verde, unul roșu
- 1 ceapă roșie
- sare
- piper
- ulei
- câteva fire de pătrunjel
- opțional : oțet sau lămâie
Mod de preparare
Spălăm roșiile, ardeii și castraveții apoi le tăiem felii. Tăiem ceapa peștișor, o punem peste restul legumelor, asezonăm cu sare, piper și punem uleiul. Dacă va place cu lămâie sau oțet, puteți adaugă 1/2 lingură. Amestecăm salata, presăram pătrunjelul tocat și putem să o mâncăm alături de o friptură rumenită.
Salată de castraveți cu mărar
Ce poate mai bun și mai ușor de făcut?
Ingrediente
- 6 castraveți
- 1 ceapă roșie mică
- 1 legătură mărar
- sare
- piper
- 1 lingură ulei de măsline1 lingură oțet de vin alb.
Mod de preparare
Castraveții se curăță de coajă și se feliază. Tocăm ceapă roșie și mărarul. Punem totul într-un castron, asezonăm cu sare și pier, apoi adăugăm uleiul și oțetul. Amestecăm până se omogenizează salata. Gustăm înainte de a servi, pentru a mai adaugă după gust, sare sau oțet.
Salată caprese
Această combinație este pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. O întâlnim pe post de aperitiv, de gustare sau mic dejun.
Ingrediente
- 3 roșii
- 100 g mozzarella
- 1 lingurită ulei de măslineâ1 lingură de oțet balsamic
- 1 vârf de cuțit de sare
- 1 vârf de cuțit piper
- câteva frunze de busuioc
- felii de pâine pentru servit
Mod de preparare
Roșiile spălate le tăiem felii. Tăiem și mozzarella felii. Aranjăm alternativ roșiile și mozzarella pe o farfurie. Stropim cu ulei și oțet, condimentăm după gust și adăugăm busuiocul tocat mărunt, sau frunze întregi, în funcție de preferințe.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook