Fiind așa ușor de preparat, nu e de mirare că, de-a lungul timpului, checul a suferit îmbunătățiri, adăugiri de ingrediente. Dacă cele mai cunoscute checuri au două culori, pentru că o parte din blat se amestecă cu cacao, alte rețete combină fructe confiate, ciocolată și alte dulciuri. O variantă aparte e checul cu citrice, rețetă asupra căreia vă propunem să ne oprim azi.
Ingrediente pentru Chec cu citrice
Chec: 4 ouă mari
300g de zahăr
zeamă de la 1 lămâie
coajă de 1/2 portocală mare
150g smântână dublă/majore
240g făină simplă
4g praf de copt
80g ulei vegetal
1/2 linguriță de extract de lămâie
Sirop: 50g Suc proaspăt de portocale
50g zahăr
50g apă
Glazură: 50g zahăr pudră
suc de lămâie
Mod de preparare
Se curăță citricele de coajă și se masează în zahăr. Adăugați zahărul la ouă și bateți până când se îngroașă și devine ușor alb. Se toarnă smântâna și se bate pentru a se combina. Cerneți făina și praful de copt și amestecați. Se toarnă uleiul și extractul de lămâie și se amestecă în continuare.
Turnați aluatul într-o formă de pâine căptușită cu hărtie de copt. Întindeți o linie subțire de unt moale în centru. Coaceți apoi la 160C fără ventilație asistată pentru 85 de minute sau până când o scopbitoare iese curată. Fiecare cuptor este diferit, așa că timpul de coacere poate varia.
În timp ce se coace checul de citrice, fierbeți împreună ingredientele siropului până când zahărul s-a dizolvat și gătiți pentru încă 2 minute. După ce prăjitura este coaptă, scoateți-o din cuptor și, cât este încă fierbinte, faceți câteva găuri în ea cu o țepușă și turnați siropul fierbinte. Apoi scoateți prăjitura afară din tavă, înfășurați-o în folie alimentară și dați-o la frigider peste noapte.
A doua zi, bateți împreună zahărul pudră cu suficient suc de lămâie până când acesta capătă consistența unui lipici. Pictați glazura pe tort cu o pensulă de patiserie. Adăugați mai multă coajă pentru decorare sau bomboane de coajă de portocală și serviți.
View this post on Instagram
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook