Sărbătoarea amintește de primele Zile ale Recunoștinței (Thanksgiving) care au fost sărbătorite în 1619 și 1621. Atunci, coloniștii din Plymouth, Massachusetts, cunoscuți mai târziu sub numele de pelerini, au împărțit o masă cu indienii Wampanoag, nativi pe acele meleaguri. Cel din urmă ospăț a fost organizat în onoarea ajutorului pe care pelerinii l-au primit de la nativii americani pentru a cultiva recolte și a supraviețui primei lor ierni aspre.
În 1863, în timpul Războiului Civil, Ziua Recunoștinței a devenit o sărbătoare națională oficială, după ce președintele Abraham Lincoln a proclamat-o ca atare, pentru „Recunoștință și rugăciune către Tatăl nostru binefăcător, care sălășluiește în Ceruri”.
Cum a ajuns curcanul în meniul de Ziua Recunoștinței
Curcanii fac parte din fauna nativă a continentului american. Până la începutul secolului al XIX-lea, curcanul a devenit un fel de mâncare popular pentru ocazii. Au existat câteva motive. În primul rând, populația de curcani era foarte mare. Un expert a estimat că existau cel puțin 10 milioane de curcani în America înainte de venirea europenilor. În al doilea rând, curcanii au o dimensiune mare, gătindu-i, gospodinele economiseau timp cu pregătirile (de exemplu, trebuiau să smulgă penele de pe o singură pasăre, pentru a avea o masă sățioasă întregii familii).
Ingrediente pentru rețeta americană de curcan de Ziua Recunoștinței
– un curcan, (orice curcan întreg congelat sau proaspăt)este bun);
– ierburi aromatice, în mod ideal, proaspete (rozmarinul, cimbrul și salvia sunt ierburi clasice de pasăre;
– ceapă și usturoi (ceapa va intra în curcan, în timp ce usturoiul va fi frecat la exterior. Împreună, aceste arome vor infuza carnea și pielea cu savoare);
– lămâie (adăugarea de felii de lămâie în interiorul curcanului ajută la menținerea cărnii umede și adaugă prospețime gustului),
– o cantitate generoasă de unt (face un curcan suculent fără a fi nevoie de saramură);
– sare și piper;
– legume (cum ar fi țelina, morcovii și ceapa).
Mod de preparare
Dacă curcanul este congelat, trebuie dezghețat înainte de a începe prepararea. Amintiți-vă este nevoie de aproximativ 24 de ore de decongelare lentă la 5 kilograme de curcan. Ideal e să îl dezghețați cu câteva zile înainte, apoi să îl păstrați la frigider.
Odată ce curcanul este dezghețat, lăsați-l să se odihnească la temperatura camerei timp de o oră. Scoateți măruntaiele și gâtul (de obicei sunt lăsate în interiorul păsării). Uscați curcanul cu un prosop de hârtie. Îndepărtarea apei asigură o piele extra crocantă. Apoi, condimentați interiorul curcanului cu generozitate cu sare și piper și umpleți cavitatea cu ceapă tăiată, lămâie și crenguțe proaspete de ierburi. Salvia este mai aromată decât celelalte ierburi.
Separat, preparați unt aromatizat, amestecând împreună untul moale, usturoiul, sarea, piperul, rozmarinul și cimbrul într-un castron mic. Slăbiți pielea curcanului deasupra pieptului, glisând ușor degetele dedesubt. Adăugați aproximativ 1/3 din untul aromatizat din plante și răspândiți-l uniform sub piele. Răspândiți restul untului de plante în jurul exteriorului curcanului.
Așezați curcanul pe un pat de legume, în tavă, apoi gătiți curcanul. În medie, planificați aproximativ 15 minute pentru fiecare kilogram de curcan. Dar amintiți-vă că cel mai bun indicator este temperatura. Un curcan de mărime normală va necesita peste 3 ore de gătire. Odată ce scoateți curcanul din cuptor, este imperativ să-l lăsați să se odihnească timp de cel puțin 30 de minute. Acest lucru permite sucurilor să se redistribuie în carne, făcând un curcan de Ziua Recunoștinței suculent.
Sursa foto: Pinterest
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook