Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum faci rapid o pâinică dulce. E cea mai căutată rețetă de pe internet

Cum faci rapid o pâinică dulce. E cea mai căutată rețetă de pe internet
Copii mofturoși sau ai poftă de ceva bun? Aici e soluția: pâinică dulce, făcută rapid și simplu. Sigur ai ingredientele în cămară, așa că nu trebuie planificată nicio vizită la supermarket.

Pentru a realiza pâinica dulce nu ai nevoie de prea multe ingrediente și nici nu trebuie să aloci timp extraordinar. Practic, o faci rapid, fie la micul dejun, fie ca un desert de seară, acompaniat cu un pahar mare de lapte. Iată cât de simplă e rețeta:

Ingrediente:

 • 500 g făină pentru pâine
 • 75 g zahăr
 • 10 g sare
 • 10 g drojdie uscată (sau echivalentul pentru drojdie proaspătă)
 • 300 ml lapte călduț
 • 50 g unt topit
 • 1 ou pentru aluat și unul pentru uns
 • 1 linguriță esență de vanilie (opțional)
 • Coaja rasă de la o lămâie sau portocală (opțional)
 • Fructe uscate (caise, stafide, etc.) sau ciocolată (opțional)

Instrucțiuni:

 1. Amestecă drojdia cu laptele călduț și lasă să stea pentru 5-10 minute, până când drojdia se activează și începe să facă spumă.
 2. Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea și zahărul.
 3. Adaugă drojdia activată în amestecul de făină și, treptat, adaugă și untul topit și oul. Amestecă până când obții un aluat omogen. Dacă dorești, poți adăuga esența de vanilie și coaja de lămâie sau portocală pentru un gust aromat.
 4. Framântă aluatul pe o suprafață presărată cu făină timp de aproximativ 10 minute sau până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini.
 5. Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, acoperă-l cu un șervet curat și lasă-l să crească la loc cald timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
 6. Împarte aluatul în bucăți egale și modelează-le în formă de biluțe sau într-o formă dorită.
 7. Așează bilele într-o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament sau unsă cu unt. Lăsați-le să crească din nou timp de aproximativ 30 de minute.
 8. Înainte de a le introduce în cuptor, unge-le cu ou bătut pentru a obține o crustă aurie.
 9. Coace la cuptor preîncălzit la 180°C timp de 20-25 de minute sau până când devin aurii.
 10. După coacere, lasă-le să se răcească înainte de a le tăia și a le savura.

Poți arunca asupra lor o ploaie de praf de scorțișoară sau să le stropești cu puțină miere. Posibilitățile sunt, practic, nelimitate!

Poftă bună!

Foto: allrecipes.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre