Acest sos roșu, preferat de cam toată lumea, are și o istorie.
Ketchup este un cuvânt ce provine dintr-un cuvânt chinezesc, care înseamnă un sos murat de pește. În anul 1690 a fost pentru prima dată când acest cuvânt a fost menționat în scris. Marinarii englezi au descoperit acest sos minune și au transmis mai departe rețeta.
Cel mai important moment al acestui sos este adăugarea roșiilor coapte, lucru care s-a întâmplat în anul 1703. Prima rețetă de ketchup a fost scrisă în anul 1727. Rețetele au continuat să apară, predominând cele cu ciuperci în Marea Britanie și cu roșii în USA. Un fermier s-a gândit să vândă sosul ketchup în sticle, în anul 1830, cu un preț cuprins între 33 și 50 de cenți. Istoria pe scurt a acestui sos preferat de copii și adulți este consemnată de wikipedia.
În secolul nostru, majoritatea copiilor iubesc mâncarea fast-food, ketchup-ul, asa că multe mame gospodine preferă să-l facă acasă, evitând astfel să nu dea familiei un sos care conține și nelipsitele chimicale.
Sunt multe rețete pentru ketchup. În unele se folosește muștar, usturoi, ardei iute, ciuperci. În caietul cu rețete al mamei am găsit rețeta sosului pe care ni-l pregătea ea toamna și pe care îl mâncam cu multă plăcere lângă cartofi prăjiți, cartofi copți sau omletă cu bucățele de cârnat sau slăninuță.
Ketchup cu mere, o veche rețetă pe care merită să o încercați
Ingrediente
2 kg mere
5 cepe mari
2 țeline mari
2 litri suc de roșii
două lingurițe de cimbru
două lingurițe de busuioc
8 linguri de zahăr
6 ardei iuți
o cană de oțet de 9°
5 boabe de ienibahar
două-trei foi de dafin
două lingurițe piper boabe
Mod de preparare
Merele se spală, se taie în sferturi și se curăță de semințe. Se pun în oala sub presiune împreună cu cepele și țelină curățate, spălate și tăiate în bucăți mari, cu puțină apă. Se adaugă toate ingredientele în afară de sucul de roșii și se fierb circa 30 de minute.
După ce au fiert bine se trece totul prin mașina de roșii sau, și mai ușor acum, se pun legumele în blender. Pasta rezultată se amestecă cu sucul de roșii și se fierbe pe foc mic ca să devină o pastă omogenă destul de groasă.
Sosul se pune în sticle care se închide ermetic și se fierbe pe baia de apă câte 30 de minute, timp de două zile consecutiv. Pe fundul oalei în care puneți sticlele la fiert, e bine să așezați un prosop, ca să nu fie focul aproape direct pe sticle. Pentru sterilizare, eu am folosit mașina de spălat vase, la temperatura maximă de 70 de grade.
Vă recomand acest ketchup cu mere fiindcă este excelent și e un fel de mâncare mai puțin întâlnit în bucătăriile noastre.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook