Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum să preparați foarte simplu mozzarella de casă

Cum să preparați foarte simplu mozzarella de casă
Toamna aceasta, francezii au trebuit să se recunoască înfrânți de italieni. Mozzarella italiană este, oficial, cea mai vândută brânză în Franța. Producătorii de camembert sunt supărați teribil.

Produsul lactat italian mozzarella a eliminat brânza tipică din Normandia drept cea mai bine vândută brânză în Franța. Mozzarella a devansat camembertul, regele de multă vreme incontestabil al brânzei din Franța, conform cifrelor de vânzări din ianuarie până în septembrie 2021. Sindicatul Normand al Fabricanților de Camembert a arătat că anul acesta  în Franța au fost vândute 29.230 de tone de Camembert, față de 33.170 de tone de mozzarella. Pe de altă parte, mozzarella este cea mai exportată brânză italiană în lume.

Ce este mozzarella?

Termenul de mozzarella provine din italiană. Înseamnă „tăiat cu mâna”. Este vorba de o brânză frământată, făcută din lapte de bivoliță, de vacă sau un amestec al ambelor. În prezent, binecunoscuta brânză este fabricată mai ales din lapte de vacă. Istoricii spun că mozzarella a fost inventată întâmplător în Italia, atunci când o bucată de brânză a căzut într-o oală cu apă fierbinte. Primele povești datează din secolul al IV-lea. Există mai multe sortimente, pornind de la laptele din care e preparată.

În Italia mozzarella din lapte de vacă se  mai numește „fior id latte”, adică floare de lapte. Mozzarella di Bufala Campana trebuie fabricat din lapte de bivolă și are o denumire de origine protejată. Aceasta înseamnă că poate fi produsă numai în anumite regiuni ale Italiei. Mai trebuie să știți că 100 g conțin aproximativ 280 kcal, aproximativ 28-30 g proteine, 17 g grăsimi cu 50 g colesterol și 3 g carbohidrați.

Iată ce simplu se prepară mozzarella de casă

Pentru a prepara mozzarella laptele este îngroșat cu fermenti lactici și cheag. Dar puteți prepara foarte simplu mozzarella și acasă. Nu sunt necesare decât trei ingrediente, iar procedura nu e deloc complicată.

Ingrediente:  4l de lapte de casă, 8 linguri de oțet 9%, 1 lingură de sare

Mod de preparare: Turnați laptele într-o cratiță și îl înfierbântați, amestecând continuu, până devine foarte cald, adică cât să nu vă ardă la deget, dar să fie fierbinte (temperatura de aproximativ 50°С). Luați oala deoparte de foc. Continuați să amestecați și adăugați câte 1 lingură de oțet. Zerul începe să se separe și devine gălbui la culoare. Adăugați oțetul treptat. De îndată ce se separă zerul de culoare galben deschis, nu mai adăugați oțet.

Când brânza se separă complet de zer, scoateți-o și frământați-o, storcând, cât să îndepărtați lichidul în exces. Atenție, nu aruncați lichidul ci păstrați-l în oala din care ați scos brânza.

Puneți cratița cu zer la foc și înfierbântați-o foarte tare, aproximativ 70°С. Adăugați 1 lingură de sare, amestecați, adăugați bila de mozzarella, opriți flacăra și începeți să întindeți brânza ( o frământați – trageți de ea ca de o gumă, o adunați, și tot așa).  Cu cât e mai fierbinte apa, cu atât mai tare se întinde mozzarella.

Adăugați brânza lucrată din nou în lichidul fierbinte, apoi scoateți, îl întindeți din nou și în final formați o bilă mare sau câteva mai mici. Înmuiați bila de mozzarella într-un vas cu apă rece cu cuburi de gheață, cât să se stabilizeze și să se răcească. Din 4l de lapte obțineți aproximativ 430 gr de mozzarella. Procesul durează în jur de 30 de minute. Dacă preferați mozzarella mai sărată, atunci adăugați 2 linguri de sare în zer.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre