Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se fac cele mai pufoase friganele. Cum le îmbunătățești

Cum se fac cele mai pufoase friganele. Cum le îmbunătățești
Friganelele sunt un desert ușor de făcut, foarte gustos, pe care mulți dintre noi l-au mâncat în copilărie. Friganelele sunt foarte cunoscute pe toată planeta, chiar dacă poartă alte nume.

În loc să aruncați pâinea veche de 2 – 3 zile, puteți face repede niște friganele delicioase. Le făceau bunicile noastre, mamele, iar acum le uteți prepara pentru copii și nepoți.

Cum se fac friganelele

În Banat, toată lumea le zice „bundás kenyér” – adică „pâine în haină de blană”.  Nemții le spun „Arme Ritter” (Cavalerul Sărac”) sau Eierbrot (pâine cu ou), francezii le zic „pain perdu” (pâine pierdută), englezii le numesc „French Toast” sau „Poor Knights of Windsor” (tot cavaleri săraci), iar spaniolii îi zic „torrija”. Friganelele sunt un fel cunoscut la nivel mondial.

La noi, denumirea a apărut pe filiera grecească, din cuvântul ”frigania”.

Friganele. Ce pâine folosim

Poate fi pâine albă, semi sau integrală, cu sau fără coajă. Coaja ajută la „stabilitatea” preparatului. Mai avem nevoie de lapte rece și de câteva ouă bătute cu sare.

Ponturi pentru friganele

Pâinea se înmoaie mai întâi în lapte și de-abia după aceea se da prin ou. De ce? Oul nu se absoarbe în profunzimea pâinii (facem și economie la ouă) și  la prăjire se formează o crustă aurie. O barieră care împiedică imbibarea pâinii cu uleiul din tigaie. În plus, pelicula de ou se rumenește imediat și se evita stropirea cu ulei încins cauzată de laptele care ar ajunge în contact cu el.

Ingrediente: 500 ml lapte, 2 ouă, 50 g zahăr, 2 linguri zahăr vanilinat, 150 g unt, 8-10 felii de pâine, zahăr pudră pentru servit.

Mod de preparare

Într-un vas se pun ouăle cu cele două tipuri de zahăr și se amestecă cu țelul.

Mai întâi se trec feliile de pâine prin laptele rece și se scurg ușor. Ele trebuie să absoarbă lapte bine de tot și să se înmoaie în profunzime. Dacă nu sunt înmuiate cum trebuie în lapte ele devin cauciucate. Dacă e cazul completați cu lapte rece – depinde de cât de uscată a fost pâinea și de cât lapte a absorbit.

Feliile sunt trecute pe rând prin oul bătut cu sare.

Se pune uleiul la încins la foc mediu, într-o tigaie mai adâncă. În 1-2 minute se rumenesc și pot fi întoarse.

Friganelele fierbinți se scot într-o tavă tapetata cu șervețele de hârtie că să absoarbă grăsimea în exces.

Pentru a fi mai gustoase, unele gospodine presară miere ori zahăr peste friganele și le ornează cu fructe proaspete ori din dulceață. Altele, pun deasupra cașcaval sau brânză rasă.

Friganelele se pot face și picante dacă în loc de zahăr și vanilie adăugăm în lapte sare și piper.

După preferințe, în această compoziție se mai poate adaugă brânză sărată de oaie și un pic de mărar tocat foarte mărunt.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre