Cu ingrediente simple, aşa cum erau gătite odinioară la ţară, scovergile sunt un preparat de nerefuzat.
Scovergi cu drojdie
Este un desert aproape uitat, dar foarte gustos şi uşor de făcut.
Ingrediente
- 500 grame de făină,
- 100 grame pentru înfăinat pe planşetă,
- o cană de apă caldă (250 ml.),
- un cub de 25 grame drojdie proaspătă,
- o linguriţă de sare,
- o lingură rasă de zahăr,
- 3 linguri de ulei de măsline,
- 1/2 litru ulei pentru prăjit scovergile.
Mod de preparare
Sub nici o formă să nu se încerce întinderea aluatului cu sucitorul, fiindcă se presează şi aluatul dă înapoi, nu mai este pufos! Structura acestui aluat, fără lapte, fără ouă, este alta decât a celui de gogoşi.
- Se presară cu mâna puţină făină deasupra drojdiei şi se acoperă cu un prosop, lăsându-se la crescut, într-un loc destul de cald, ferit de curent, aproximativ 15 minute. Se va observa ca această maia va crăpa şi va face bolboci.
- Când îşi va dubla volumul se începe frământatul cu o lingură de lemn, la început, apoi cu mâna.
- Se toarnă peste maia restul de apă, uleiul şi sarea şi se frământă până se obţine un aluat care seamănă foarte bine cu aluatul de pâine!
- Se acoperă cu un prosop moale şi se lasă la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, până se dublează volumul şi aluatul este foarte pufos.
- Se modelează scovergile, apoi se pun în tigaia cu mult ulei şi se scot pe serveţel absorbant.
- Dacă doriţi să umpleţi câteva şi cu brânză, se procedează astfel: pe o jumătate din foaia de scoveargă întinsă pe planşetă, aşezaţi brânza, îndoiţi apoi cealaltă jumătate peste ea, suprapuneţi cu grijă şi lipiţi marginile prin apăsare cu dinţii unei furculiţe. Apoi se prăjeşte şi aceasta, ca şi cele simple.
Scovergi fără drojdie
Scovergile pufoase, care nu au nevoie de drojdie în compoziţie, pot fi sevite cu gem, smântână, iaurt, mujdei, brânză rasă, zacuscă, zahăr pudră sau miere de albine.
Ingrediente
- 250 grame iaurt natural,
- 1 ou,
- 20 grame zahăr,
- 1 lingură ulei,
- 1 lingură sare,
- 370 grame făină,
- 1 lingură praf de copt,
- ulei pentru prăjit.
Mod de preparare
Ingredientele se pun într-un bol în ordinea enumerată. Nu uitaţi să cerneţi făina, ca să se aerisească şi să nu aibă cumva corpuri străine. Se amestecă bine, iar compoziţia rezultată se scoate pe masa de lucru şi se frământă adăugând făină, până devine un aluat elastic.
Se împarte în bucăţi mici, care apoi se pun la prăjit pe ambele părţi. Sursa: caietulcuretete.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook