Pătrunjelul provine din sudul Europei și a fost cultivat pentru prima oară în urmă cu 2000 de ani. Acesta a fost inițial utilizat ca plantă medicinață, înainte de a fi consumat că aliment.
Bogat în vitamina C, chiar mai mult decât lămâia, pătrunjelul poate fi un întăritor natural al sistemului imunitar, bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecţios, vasodilatator, bun regenerator capilar.
Pătrunjelul este unul dintre cele șapte condimente care lupta împotriva multor bolilor, alături de ghimbir, oregano, scorțișoară, șofran, salvie și ardei roșu iute.
Deseori, pătrunjelul este subapreciat, deși are importante calități nutritive și paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale și îl folosesc doar pentru a decora diverse tipuri de mâncăruri.
Deși este încă incert când și unde a început să fie consumat pătrunjelul ca și condiment, istoricii presupun că acest lucru s-ar fi întâmplat în Evul mediu, în Europa.
Cum se face salata de pătrunjel
Pătrunjelul este nelipsit din prepararea multor feluri de mâncare, fiind un aliment sănătos. Dar, pătrunjelul poate fi vedetă într-o salată de vară, răcoroasă și gustoasă.
Ingrediente necesare salată de pătrunjel:
- 6-7 legături de pătrunjel
- 1 roșie
- 1 ceapă
- 1 lămâie
- sare, ulei
Mod de preparare
- Se spală și se toacă mărunt pătrunjelul. Dacă doriți un rezultat mai estetic puteți tăia sau rupe frunzele de pe firul de pătrunjel fără să le tocați, caz în care se pierde din aromă pentru că nu se valorifică (că aromă) sucul din pătrunjel. Roșiile se feliează și se taie mărunt, cubulețe. Ceapa se mărunțește foarte mic pentru a-și lasă sucul.
- Se pun toate în castron și se adaugă o lingură de ulei și zeamă de la lămâie și se amestecă bine.
- Se presară sare după gust. Sau, dacă doriți preparați rapid un sos vinegretă din 3 părți ulei, una oțet sau lămâie, sare și piper după gust. Agitați acest amestec și devine rapid emulsie cu care asezonați salatas de pătrunjel.
- Este important sa fie lăsată minim o oră la frigider, într-un vas acoperit.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook