Românii mănâncă mult pepene pentru că este gustos și răcoros. Mai ales acum, vara, când temperaturile depășesc frecvent 30 de grade, iat pepenii sunt ieftini. Dar, aruncă cojile, deși ar ptea face o dulceață fabulous de gustoasă pe care să o mânânce când au poftă de ceva dulce sau să o folosească la prăjituri.
Cum se prepară dulceața
Bunicile noastre nu aruncau cojile de la pepene roșu sau galben, ci făceau dulceață din acestea. Rețeta este simplă, nu diferă de alte dulcețuri.
Mod de preparare
Ingrediente
- Coji de pepene roşu – 1 kilogram
- Zahăr – 1,5 kilograme
- Apă – 2 pahare
- Sare de lămâie – 2 grame
Mod de preparare
Curată partea verde închis a cojii de pepene, lăsând doar zona albă, apoi tăi-o cubulețe.
Pune cubulețele într-o cratiță, împreună cu zahărul și lasă-le acoperite 2-3 ore, fără să le pui pe foc.
După ce coaja și-a lăsat zeamă, pune cratița la foc, împreună cu zeama și coaja de lămâie, vanilia și batonul de scorțișoară.
Lasă dulceața acoperită la foc mic pentru 2 ore, apoi dă capacul la o parte pentru ultimele 15 minute, încât să scadă. Scoate batonul de scorțișoară.
Cât dulceață este încă fierbinte, pune-o în borcane sterilizate, pune-le capacul și întoarce-le cu gura în jos pentru câteva minute. Lasă-le înfășurate în prosoape de bucătărie până se răcesc.
Puteți folosi un strop de vanilie sau altă aromă dorită: cuișoare, scorțișoară, cardamon, anason sau puteți adaugă câțiva sâmburi de caisă, dulci, opăriți și curățați de coajă, sau migdale, miez de nucă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook