Simona Ionescu / Redactor Șef

Delicioasa pâine cu leurdă și smântână acră

Delicioasa pâine cu leurdă și smântână acră
Pâinea cu usturoi sălbatic și smântână poate fi un experiment de coacere distractiv, pentru că vă puteți folosi din plin imaginația în decorul ei. Dacă aveți în casă niște smântână care trebuia folosită, nu ezitați și apucați-vă de rețetă.

Numită și usturoi sălbatic, plantă de primăvară, leurda este folosită ca remediu în vindecarea bolilor, întăritor și detoxifiant, recomandată din vremuri de demult de medicii antici. Folosită de daci pentru vindecarea rinichilor şi eliminarea otrăvurilor din sânge, leurda poate fi văzută pe tarabele din piață din martie până în iunie. De la leurdă se folosesc doar frunzele tinere care se consumă imediat sau se pot păstra la frigider, însă doar câteva zile.

Ingrediente pentru pâine cu smântână acră și usturoi sălbatic

500 g de făină albă pentru pâine

7 g de pliculeț de drojdie instant

7 g de sare

2 lingurițe de zahăr

300 g smântână integrală

3 ouă medii

O mână mare de leurdă – tocată

1 lingură de semințe de mac sau de susan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aimee Twigger (@twiggstudios)

Mod de preparare

„Eu am folosit un amestec de usturoi sălbatic (leurdă) și praz cu trei colțuri pe care l-am cules în pădure și l-am împletit cu aluatul. Am adăugat în aluat și puțin usturoi sălbatic tocat mărunt”, dezvăluie Aimee Twigger pe contul său de Instagram.

Spălați usturoiul sălbatic/ prazul și uscați-l. În castronul unui mixer vertical dotat cu un cârlig de aluat se adaugă făina, drojdia, sarea semințele de mac și zahărul și usturoiul sălbatic tocat mărunt. Se adaugă smântâna, ouăle și se frământă timp de aproximativ 7-10 minute. Se mai adaugă puțină făină dacă aluatul este prea lipicios. Apoi se lasă să crească peste noapte în frigider.

A doua zi se rulează aluatul în trei cordoane. Tăvăliți unul în semințe de mac. „Apoi am împletit aluatul cu mai mult usturoi sălbatic și niște praz cu trei colțuri și l-am lăsat la crescut timp de o oră. Am uns cu ou pâinea evitând frunzele. Apoi am copt pâinea timp de 40 – 45 min la 180  C. Am acoperit-o cu folie de aluminiu la jumătatea timpului ca să nu se ardă”, mai dezvăluie sursa citată.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre