Simona Ionescu / Redactor Șef

Delicios de dulce. Cum se prepară un caramel autentic

Delicios de dulce. Cum se prepară un caramel autentic
Istoria caramelului a început în secolul al XVII-lea în America. Coloniștii făceau bomboane din zahăr caramelizat și apă: erau ieftin de preparat, ușor de transportat și, practic, fără termen de expirare.  

La sfărșitul anilor 1800, producătorul de ciocolată Milton Hershery a început să confecționeze bomboane pe care, cu ajutorul unui aparat cumpărat din Germania, a început să le acopere cu ciocolată. Tocmai se descoperise că în zahărul caramelizat cu puțină apă ( topit și fiert), adăugarea de de lapte și grăsime de vacă genera un desert absolut delicios, caramelul pe care îl cunoaștem, de fapt, azi.

În procesul autentic de caramelizare, zahărul și apa, în cantitățile necesare, se fierb până la nivelul adecvat de topire, apoi se adauga grăsime și lapte. Caramelul de calitate conține zahăr, unt și smântână, eventual arome. Abia de vreo 20 de ani, caramelul a început să fie servit cu granule de sare, care îi potențează gustul delicios.

Rețetă de caramel

Ingrediente:  250 g de zahăr cristal sau zahăr pudră, 80 g de unt nesărat, 200 ml de smântână proaspătă

Cum se prepară: Într-o cratiță se adaugă zahărul și se topește la foc mic până când devine un caramel foarte deschis. Nu-l amestecați prea mult pentru a nu se face bucăți și nu-l lăsați să se întunece pentru a nu deveni amar. După ce s-a topit, adăugați untul nesărat, tot la foc mic, și amestecați constant. Aici veți vedea că va bule, dar acesta este secretul pentru a da caramelului legătura sa. După ce totul este amestecat, adăugați smântâna proaspătă în amestecul din tigaie.

Și acest pas va face multe bule și nu vă puteți opri din amestecat. Tot amestecând, continuați la foc mic pentru încă 5 minute. Adăugați acest caramel într-un vas de sticlă și puneți-l la frigider timp de 1 oră sau până când devine ferm și rece. În cele din urmă, scoateți caramelul rece și bateți-l cu un mixer până când își schimbă culoarea. După ce s-a întâmplat acest lucru, se dă la frigider pentru încă o oră și se bate din nou pentru a-l face și mai cremos.

Sursa: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre