Tartă franțuzească cu ceapă, așa ceva nu ați mai gustat

Tartă: 3 cepe galbene mari (2 tăiate în felii groase, așa cum se arată în video și 1 feliată).
2 șalote (tăiate felii subțiri).
1 ceapă roșie mare (tăiată felii subțiri).
1/3 cană de bulion de vită.
2 linguri de oțet balsamic.
1/3 cană de vin roșu.
½ linguriță de nucșoară.
½ linguriță de piper cayenne.
½ linguriță de cimbru uscat.
2 lingurițe de arpagic.
sare și piper după gust.
3 linguri de unt nesărat.
3 linguri de zahăr din trestie.
1 cană de brânză gruyere rasă (puteți înlocui cu parmezan).
1 lingură de muștar Dijon granulat.
Blat: 2 căni de făină.
8 linguri de unt.
6 linguri de apă rece.
1 linguriță de sare.
Glazură: ½ cană de vin roșu.
½ cană de bulion de vită.
1 lingură de oțet balsamic.
4 linguri de unt rece.
View this post on Instagram
Adăugați făina, untul și sarea într-un robot de bucătărie și începeți să pulsați adăugând apa rece câte 1 lingură pe rând. Ar trebui să fie un amestec sfărâmicios. Se formează un cerc plat și se dă la frigider acoperit cu folie de plastic pentru cel puțin 2 ore.
Adăugați eșalota, ceapa roșie și ceapa galbenă tăiate felii în tigaie cu puțin ulei de măsline și rumeniți-le la foc mediu mic timp de 20 minute. Adăugați un praf de sare, vinul, bulionul, balsamicul, boiaua, nucșoara și cimbrul. Gătiți la foc mediu-mare, amestecând des, până când cea mai mare parte a lichidului este absorbită, aproximativ 10 minute. Finalizați cu 1 lingură de unt.
Întindeți crusta și tăiați-o cât să se potrivească cu tava, îndoiți puțin marginile, găuriți-o cu o furculiță și ungeți-o cu muștar Dijon.
Întindeți cele 2 linguri de unt într-o tavă de tartă, adăugați zahărul. Așezați feliile de ceapă așa cum se arată în video. Se rumenesc timp de aproximativ 6 – 8 minute sau până când zahărul devine auriu. Umpleți apoi spațiile libere din feliile de ceapă caramelizată, gătiți 1 – 2 min. Acoperiți apoi cu brțnza rasă și, în final, cu crusta de aluat. Coaceți la 180 de grade pentru 35 – 45 minute.
Separat, fierbeți vinul, balsamicul și bulionul pentru glazură până când se reduce la 1/3. Opriți focul și amestecați cu untul rece. Întoarceți tarta Tatin aproape imediat după ce o scoateți din cuptor. Dacă zahărul se răcește prea mult se poate lipi. Adăugați deasupra glazura și arpagic tocat mărunt.
Sursa: Instagram
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook