Rețetă de Tartă Tatin cu pere și înghețată

Celebra Tartă Tatin e o rețetă care a fost inventată din greșeală de două surori care ajutau familia în afacerea sa din domeniul ospitalității. Istoria spune că tarta a fost inventată de una dintre cele două surori Tatin, în anul 1898, la hotelul cu acelaşi nume aparţinând familiei, din localitatea franceză Lamotte-Beuvron.
Nu s-a stabilit precis dacă Stéphanie Tatin a fost cea care a caramelizat din greșeală zahărul, sau dacă sora ei, Caroline, a răsturnat, tot dintr-o eroare, tarta. Idea e că celebra tartă a fost creată accidental, și, din lipsă de alt desert, a fost servită ca atare oaspeților hotelului, care au îndrăgit-o pe loc.
Pentru umplutură: 5 pere
100g. Zahăr
80g. Unt
1 linguriță suc de lămâie
Pentru crustă: 250g. Făină
120g. Unt
Un vârf de cuțit de sare
1 ou
View this post on Instagram
Se pun făina, untul și sarea într-un robot de bucătărie și se amestecă, apoi se adaugă oul și se bate până când se omogenizează. Înfășurați aluatul în folie alimentară și puneți-l la frigider cât timp pregătiți perele.
Decojiți și tăiați perele în jumătate pe lungime. Scoateți miezul și îndepărtați cozile. Când decojiți și tăiați perele, puneți-le într-un castron și stropiți-le cu suc de lămâie pentru a nu se rumeni. Într-o cratiță mare, la foc mediu, puneți puțin zahăr și o linguriță de suc de lămâie, apoi adăugați treptat zahărul în cratiță după ce prima parte începe să se topească.
De îndată ce zahărul s-a transformat într-un lichid, amestecați și adăugați untul, amestecând constant, până când culoarea este maro deschis cremos. Turnați caramelul fierbinte într-o tavă de copt și așezați perele pe ea. Întindeți aluatul într-un cerc puțin mai mare decât diametrul vasului de copt. Acoperiți perele cu aluat apăsând pe margini și umpleți aluatul până la marginea formei. Faceți câteva găuri cu o furculiță.
Tarta Tatin cu pere se coace la 180. De grade 30 – 35 minute. După ce s-a copt, acoperiți Tarta Tatin cu o farfurie și întoarceți-o. Adăugați o cupă de înghețată și savurați.
Sursa: Instagram