Celebra Tartă Tatin e o rețetă care a fost inventată din greșeală de două surori care ajutau familia în afacerea sa din domeniul ospitalității. Istoria spune că tarta a fost inventată de una dintre cele două surori Tatin, în anul 1898, la hotelul cu acelaşi nume aparţinând familiei, din localitatea franceză Lamotte-Beuvron.
Nu s-a stabilit precis dacă Stéphanie Tatin a fost cea care a caramelizat din greșeală zahărul, sau dacă sora ei, Caroline, a răsturnat, tot dintr-o eroare, tarta. Idea e că celebra tartă a fost creată accidental, și, din lipsă de alt desert, a fost servită ca atare oaspeților hotelului, care au îndrăgit-o pe loc.
Ingrediente pentru Tartă Tatin cu pere
Pentru umplutură: 5 pere
100g. Zahăr
80g. Unt
1 linguriță suc de lămâie
Pentru crustă: 250g. Făină
120g. Unt
Un vârf de cuțit de sare
1 ou
View this post on Instagram
Mod de pregătire
Se pun făina, untul și sarea într-un robot de bucătărie și se amestecă, apoi se adaugă oul și se bate până când se omogenizează. Înfășurați aluatul în folie alimentară și puneți-l la frigider cât timp pregătiți perele.
Decojiți și tăiați perele în jumătate pe lungime. Scoateți miezul și îndepărtați cozile. Când decojiți și tăiați perele, puneți-le într-un castron și stropiți-le cu suc de lămâie pentru a nu se rumeni. Într-o cratiță mare, la foc mediu, puneți puțin zahăr și o linguriță de suc de lămâie, apoi adăugați treptat zahărul în cratiță după ce prima parte începe să se topească.
De îndată ce zahărul s-a transformat într-un lichid, amestecați și adăugați untul, amestecând constant, până când culoarea este maro deschis cremos. Turnați caramelul fierbinte într-o tavă de copt și așezați perele pe ea. Întindeți aluatul într-un cerc puțin mai mare decât diametrul vasului de copt. Acoperiți perele cu aluat apăsând pe margini și umpleți aluatul până la marginea formei. Faceți câteva găuri cu o furculiță.
Tarta Tatin cu pere se coace la 180. De grade 30 – 35 minute. După ce s-a copt, acoperiți Tarta Tatin cu o farfurie și întoarceți-o. Adăugați o cupă de înghețată și savurați.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook