Simona Ionescu / Redactor Șef

Desertul sicilian care a cucerit lumea. Cum se face un cannoli autentic

Desertul sicilian care a cucerit lumea. Cum se face un cannoli autentic
Când gustăm un cannoli sicilian, practic facem un salt în timp. Cannoli reprezintă un desert originar din Sicilia, foarte vechi. această prăjitură a devenit simbolul regiunii.

Cannoli sunt unele dintre cele mai iubite dulciuri de patiserie din lume.  Termenul provine de la „cannolu” care se traduce prin „tub mic”. În fond, e un tub cu textură crocantă, o napolitană, care la mijloc are o cremă delicioasă. Cannoli își au originea în Emiratul Siciliei, un stat islamic care a existat în Sicilia în perioada 831 – 1072. Unii istorici spun că arabii au adus cu ei o serie de influențe culturale, printre care tehnica de realizare a aluatului pe bază de făină, vin și zahăr. Dar conform mărturiilor mai vechi, deja în anul 70 î.Hr. Cicero, în timpul unei călătorii pe insulă, ar fi fost fermecat de „un tub de făină umplut cu cremă moale de lapte”, probabil un strămoș timpuriu al desertului. prin urmare, arabii doar ar fi perfecționat o prăjitură deja existentă.

Rețetă de cannoli

Puteți prepara cannoli acasă cumpărând tuburile gata preparate, caz în care veți pregăti doar crema din rețeta ce urmează, pentru a le umple. Dar dacă doriți puteți prepara cu totul, așa cum fac și patiserii italieni tradiționali.

Ingrediente tuburi cannoli:  250g de făină integrală, 18g de zahăr granulat, ¼ linguriță de sare, 43 g de unt tăiat bucăți mici, 1/3 ceașcă de vin dulce (marsala), 1 ou mare, 1 albuș de ou, ulei pentru prăjit.

Ingrediente umplutură: 1 kg de ricotta  strecurată, 180 g zahăr pudră, 126 g chipsuri de ciocolată, ¼ linguriță scorțișoară măcinată, fistic nesărat tocat (opțional).

Mod de preparare: Într-un robot de bucătărie adăugați făina, zahărul și sarea, apoi pulsați, până nu mai vedeți untul. Adăugați vinul și oul. Pulsați și mai adăugați vin, dacă e nevoie, pentru a obține o masă moale și zgrunțuroasă (câteva linguri de vin suplimentar). Formați o bilă de aluat și lăsați-o la odihnit, unsă cu ulei, într-un bol, acoperită, la temperatura camerei, între 30 de minute și 2 ore.

Apoi întindeți aluatul și decupați cercuri cu diametrul de 10 – 12 cm pe care le înfășurați pe forme de cannoli, sau alte tuburi ( metalice) și prăjiți în uleiul încins. Folosind clești de metal, scufundați  cu grijă cochilia în uleiul preîncălzit și prăjiți-o până când devine aurie și crocantă, aproximativ 1 – 2 minute. Când sunt gata, înfășurați fiecare cannoli în  prosop de hârtie, asta va ajuta la desprinderea de formă.

După ce sunt preparate crustele, se pregătește și crema. Amestecați ricotta cu zahărul și ciocolata. Se transferă într-un poș cu deschizătură rotundă mare. Umpleți fiecare crustă cu cremă complet. Marginile se înmoaie în fistic tocat iar deasupra se presară zahăr pudră.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre