Simona Ionescu / Redactor Șef

Dieta multifuncțională: slăbești și te ferești de răceală și cancer

Dieta multifuncțională: slăbești și te ferești de răceală și cancer
Celebrul dietetician Joel Fuhrman a pus la punct așa-numita Dietă multifuncţională. I se spune așa deoarece are mai multe beneficii. Pe lângă scăderea în greutate aceasta te protejează de răceli și scade semnificativ riscul apariției cancerului.

„Secretul” rețetei constă în micronutrienţii prezenţi în fructe şi legume. Pentru a fi cel mai bine înțeles, Fuhrman a redesenat piramirda alimentației. El explică faptul că principalele alimente într-o zi trebuie să fie legumele – cel puţin opt pe zi- cât mai puţin procesate, pentru a-şi păstra calităţile nutriţionale. Următoarea treaptă a piramidei este constituită din fructe (cel puţin trei pe zi) şi alimente bogate în proteine ca: fasolea, nucile şi seminţele.

Medicul explică faptul că nutrienții care se găsesc în nuci, seminţe, fructe de pădure şi rodii au rol de protejare a celulelor corpului, iar combinate cu legumele verzi, cu ciuperci şi usturoi întăresc funcţiile organismului de auto-apărare şi auto-vindecare.

Potrivit specialistului, o masă ideală combină legumele verzi, usturoiul, ciupercile, fasolea, seminţele şi fructele de pădure. Astfel de mese trebuie luate de trei ori pe zi, spune Joel Fuhrman. Este cunoscut faptul că sistemul imunitar este în directă legătură cu ceea ce mâncăm. Cele mai benefice alimente sunt cele proaspete, fructele şi legumele de sezon.

Regulile Dietei multifuncționale

Alimente care ar trebui consumate zilnic

  1. o salată mare de crudități: salată verde, roşii şi alte legume crude sau atât la prânz cât şi la cină câte o porţie de legume gătite la care se adaugă ciuperci şi usturoi;
  2. fasole sau legume, preferabil sub formă de supă;
  3. trei fructe proaspete de preferat fructe de pădure, cireşe, portocale, rodii şi prune;
  4. o mână de nuci sau seminţe;
  5. cât mai multe legume verzi;
  6. evitaţi mâncarea procesată, tip fast food şi carnea la grătar

Carbohidraţii şi alimentele de origine animală ar trebui consumate cu moderaţie

Alimentele care conţin carbohidraţi nu au un rol imporant, reprezentând doar 20% din dietă. Includem aici: pâinea integrală, fasolea, mazăre, porumb, orz, ovăz, dovleac.

Carnea, ouăle, peştele şi lactatele sunt situate în vârful piramidei, deci ar trebui consumate foarte rar. Ca și dulciurile, alimentele de tip fast-food trebuie evitate, deoarece acestea slăbesc sistemul imunitar.

Sursa foto: Doctorul Zilei

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre