Simona Ionescu / Redactor Șef

Este bine să știm. Lista alimentelor care pot fi păstrate bine la congelator

Este bine să știm. Lista alimentelor care pot fi păstrate bine la congelator
Mai multe alimente pot fi păstrate la congelator, fără a-și pierde proprietățile inițiale. Despre multe alte avantaje ale păstrării alimentelor la congelator vom vorbi astăzi. Și nu în ultimul rând, vom enumera care sunt aceste alimente, care ar fi bine să nu lipsească din casa noastră.

Unele alimente sunt ușor de păstrat și o perioadă îndelungată de timp la congelator, în timp ce altele pot fi păstrate, în acest fel, puțin timp sau chiar deloc. Iar pentru o mai bună păstrare este indicat să folosim casolete.

Congelarea este de fapt un proces care permite depozitarea alimentelor pentru o lungă perioadă de timp, prin aducerea temperaturilor sub sau egale cu -18 ° C. Procesul de congelare încetinește, fără a o opri, deteriorarea alimentelor.

Aceasta este o modalitate sănătoasă de a profita chiar și câteva luni de alimente gustoase. Prin congelare, alimentele sunt sigure pentru consum chiar și după ce termenul de valabilitate expiră, produsele prezintă aceleași calități de vitamine și minerale ca și cele proaspete.

Trei avantaje principale: le păstrăm aproape proaspete mai mult timp, prevenim astfel risipa alimentară și nu mergem des la magazin.

Lista alimentelor congelate poate cuprinde următoarele produse: brânza (n. nu se congelează brânza dulce, proaspată), lapte, ouă proaspete sau fierte, sosul pesto, de exemplu, pentru cei care îl preferă, pastele gătite, care se păstrează cel mai bine la congelator pregătite „al dente‟; untul; avocado; verdețuri, precum: pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon și țelină; legume cum ar fi: ciuperci, fierte sau crude, ceapă tăiată, cartofi fierți; banane, ideale pentru pregătirea prăjiturilor, brioșelor și smoothie-urilor; pastă de tomate, orice alt sos pentru paste și pentru diverse mâncăruri.

În listă pot fi incluse fructe, legume, precum și verdețuri crude.

Atenție! După decongelare, gustul nu va mai fi întotdeauna la fel, în diferite produse simțindu-se diferența între proaspăt și congelat. Dar ce este mai important este faptul că vor avea aceleași proprietăți nutiritive pentru organism.

Mănânci sănătos și economisești foarte mulți bani!

Totodată, deosebit de important este și faptul că atunci când avem congelatorul plin, nu mai dăm atât de des fuga la piaţă sau la supermarket pentru aprovizionare și nici nu cădem în ispita fast-food-ului. E suficient să răsturnați într-o tigaie, în care ați topit puțin unt, o mână, două de dolvecel tăiat cuburi și congelat, să adăugați câteva mirodenii precum cimbru, și să serviți acest preparat în mai puțin de 10 minute.

Mai puteți congela și supe de pui, de vită sau de legume și în momentul în care doriți să mâncați ceva „rapid”, decongelați în bain marie zeama și cosumați-o cu tăiței, găluște sau crutoane. De asemenea, de fiecare dată când gătiți o mâncare, puteți pune o porție din aceasta – să zicem tocaniță de cartofi cu carne – în congelator. Se recomandă consumarea ei în maxim 2 luni. În acest fel veți econimisi și o sumă mare de bani, deoarece nu veți mai cumpăra snakuri, pizza, mâncare gata preparată etc.

Pentru cei mici, aceste soluții sunt realmente cele mai potrivite, asigurându-le o hrană sănătoasă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre