Simona Ionescu / Redactor Șef

Ficăței de pui toscan cu vin alb și salvie. O rețetă rustică și savuroasă

Ficăței de pui toscan cu vin alb și salvie. O rețetă rustică și savuroasă
Ficățeii în stil toscan sunt un preparat tradițional al bucătăriei din Toscana, un deliciu care se servește deseori ca fel principal. O rețetă economică și rafinată.

Frecvent în trattoriile toscane, acest deliciu culinar se asociază foarte bine cu un pahar cu vin alb. Iată o rețetă de ficăței cu salvie și vin alb, al cărei gust nu se poate uita.

Ingredientele necesare

Combinând ficățeii fragezi cu aromele intense ale salviei, vinului alb și untului, acest preparat este tipic regiunii Toscana și este adesea servit cu piure de cartofi sau mămăliguță.

Pentru a pregăti minunații ficăței cu salvie și vin alb, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g ficăței de pui, curățați de membrane și tăiați în bucăți egale, 2 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu unt nesărat, 1 ceapă medie, tocată mărunt.

Vă mai sunt necesari 2 căței cu usturoi, zdrobiți, 10–12 frunze proaspete de salvie, 100 ml vin alb sec, 2 linguri cu suc de lămâie proaspăt stors, sare, piper proaspăt măcinat, după gust, 2 linguri cu pătrunjel proaspăt tocat (pentru decor).

Mod de preparare

Ficăței de pui toscan cu vin alb și salvie. O rețetă rustică și savuroasă
Ficăței rețetă toscană

Se spală ficățeii sub jet de apă rece și se îndepărtează orice membrană sau grăsime. Se usucă puțin cu prosoape de hârtie. Opțional, se lasă ficățeii într-un bol cu apă rece și 1 lingură cu suc de lămâie timp de 15 minute pentru a reduce gustul intens, apoi se scurg și se usucă. Se încinge uleiul de măsline și o lingură cu unt într-o tigaie mare, la foc mediu.

Se adaugă ceapa tocată și se călește 5–7 minute până devine translucidă și ușor aurie. Se adaugă usturoiul zdrobit și mai călește un minut, având grijă să nu se ardă. Creșteți focul la mediu-mare și adăugați ficățeii în tigaie, distribuind uniform, apoi condimentați cu sare și piper.

Nu gătiți ficățeii prea mult, pentru că devin tari

Ficățeii se gătesc 2-3 minute pe fiecare parte, până capătă o crustă aurie, dar rămân ușor rozalii în interior. Se evită gătirea excesivă, deoarece devin tari. Scoateți ficățeii pe o farfurie și acoperiți pentru a-i păstra calzi. În aceeași tigaie, se adaugă frunzele de salvie și restul de unt și se călesc până frunzele devin crocante și eliberează aroma. Se toarnă vinul alb și se lasă să fiarbă 2–3 minute, amestecând pentru a încorpora aromele. Adăugați sucul de lămâie și mai fierbeți un minut până sosul se reduce ușor. Puneți ficățeii înapoi în tigaie și amestecați-i în sos timp de un minut, apoi presărați pătrunjel proaspăt pentru prospețime.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *