Rețeta de friptură de porc cu vin la cuptor este mai specială, datorită vinului adăugat și apoi transformat într-un sos delicios. Cu acest sos se glazurează friptura în timpul servirii, oferindu-i un gust nemaipomenit dar și un aspect desprins parcă din revistele de specialitate.
Friptură de porc cu vin la cuptor – Ingrediente
1 kg cotlet de porc
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
sare și piper
1 linguriță cu boia de ardei dulce sau iute
2 crenguțe de rozmarin
1 ceapă
3-4 căței de usturoi
200 ml ulei de floarea soarelui
sucul de la 1/2 lămâie
300 ml vin roșu, demi-dulce
1 lingură de zahăr brun.
Mod de preparare
Înainte de a pune carnea la cuptor, este ideal ca aceasta să treacă printr-un proces de marinare pentru 1-2 ore. Astfel, friptura va ieși mai gustoasă și mai fragedă. Carnea se curăță de tendoane și se porționează în medalioane de 2-3 cm grosime. Cu un ciocan de șnițele, bate carnea ușor. Apoi, unge bucățile de carne cu ulei amestecat cu suc de lămâie și presară peste ele din belșug sare, piper proaspăt măcinat și boia de ardei.
Puneți bucățile de carne într-o pungă de vidare, sau într-un vas de sticlă și adăugați rondelele de ceapă și cele de usturoi, dar și crenguțele de cimbru. Turnați apoi puțin vin și puneți topul la frigider pentru 1-2 ore.
Scoateți carnea din pungă sau din vas, scurgeți-o bine de lichid și așezați-o într-o tavă de cuptor. Lichidul în care s-a marinat se strecoară și se adaugă în tava cu carne. Mai adaugă puțin ulei și puțin vin și puneți tava la cuptor, la 220 de grade, pentru 15 minute.
După acest interval, reduceți intensitatea focului la 165 de grade și lăsați friptura să se prepare timp de o oră. Ea trebuie întoarsă pe toate părțile pentru a se rumeni uniform. Ungeți-o de fiecare dată cu lichidul din tavă. Puteți adăuga alături de carne și usturoiul din marinadă și crenguța de rozmarin.
După ce friptura este gata se păstrează în vas. Lichidul din tavă se strecoară apoi se pune într-un vas, pe foc. Adaugați restul de vin și o lingură de zahăr brun și fierbeți sosul pentru câteva minute.
Sursa: Catine.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook