Simona Ionescu / Redactor Șef

Frișca e stăpână azi în bucătăriile lumii. Iată cum puteți prepara acest desert într-un mod natural!

Frișca e stăpână azi în bucătăriile lumii. Iată cum puteți prepara acest desert într-un mod natural!
Frișca este unul din cele mai des întâlnite garnituri pentru deserturi și, în general, e folosită pentru a decora și îmbunătăți prăjituri, dulciuri sau băuturi. De exemplu, vienezii au propriul mod de a prepara cappucino, folosind frișcă în loc de lapte.

Data de 5 ianuarie e consacrată la nivel mondial ca fiind ziua în care se celebrează frișca. Această sărbătoare cade cu ziua de naștere a fondatorului Reddi-Wip, Aaron „Bunny” Lapin (5 ianuarie 1914 – 10 iulie 1999). Lapin a inventat Reddi-Wip în 1948, iar sărbătoarea celebrează contribuția folosirii de frișcă în lumea deserturilor. Reddi-Wip este prima marcă de frișcă îmbuteliată într-un recipient sub presiune.

Am putea crede că frișca este o invenție recentă. Dar nu este deloc așa.  Originile acestui preparat datează din secolul al XVI-lea. Cea mai veche menţionare a frişcăi apare într-o carte de bucate din vremea Renaşterii. În cartea sa „Banchetti, Composizioni di Vivande e Apparecchio Generale”, tipărită în 1549, bucătarul italian Cristoforo di Messisbugo face referire la un produs denumit „zăpadă de lapte”, care este o formă primitivă de frişcă.

Ulterior, în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, frişca era menţionată sub denumirea „cremă de zăpadă”. Cea mai veche referinţă literară la frişcă pare să dateze din 1629 în Franţa („creme fouettée”) şi din 1673 în Anglia.

Rețetă pentru a prepara frișcă în mod natural

Un singur ingredient. Frișca se prepară doar din smântână. Practic acesta e unicul ingredient al preparatului. Evident, puteți adăuga zahăr, dacă doriți să aveți o frișcă mai dulce, și chiar arome, de exemplu de vanilie, pentru o frișcă aromată.

Smântâna pentru frişcă trebuie să fie dulce şi să aibă un conţinut de grăsime între 30 – 35%. Înainte de a bate frișca, smântâna trebuie ținută la frigider aproximativ 5 ore. Mare atenție: vasul și telul trebuie să fie perfect uscate și reci în momentul preparării. Ideal e să bateți frișca cu ajutorul mixerului.

Mod de preparare. Începeţi să mixaţi întâi la viteză mică, 1 – 2 minute, până se omogenizează smântâna şi o simţiţi că începe să se îngroaşe puţin. Când frişca devine fermă, dar nu foarte tare, opriţi mixerul şi adăugaţi zahărul. Frișca se îndulcește doar cu zahăr pudră. Adăugați 1 linguriță de zahăr pudră la 200 ml de smântână. Apoi mai bateți frișca câteva minute, până ce vedeți că e întărită și lasă valuri în bol. Nu continuați, în caz contrar veți obține unt.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre