Simona Ionescu / Redactor Șef

Gogoșelele măicuțelor vă fac să uitați de orice dietă. Rețeta e consemnată din 1547

Gogoșelele măicuțelor vă fac să uitați de orice dietă. Rețeta e consemnată din 1547
Germanii le spun Nonnenfürzle, englezii le numesc Nun’s farts sau Nun’s puffs. Spaniolii lasă orice pentru buñuelos de viento, în Franța sunt cunoscute sub denumirea de pet de nonne, iar în Ungaria se găsesc sub denumirea de apácafingocska. Rețeta a fost consemnată în anul 1547.

Pentru români, gogoșelele măicuțelor sunt acele minunății țuguiate, pripite, care au o crustă crocantă și mijlocul fără aluat, dar gustul este fantastic.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti o asemenea bunătate în fața căreia orice dietă devine doar o simplă amintire, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 125 g făină tip 000, 250 ml lapte, 25 g zahăr, 50 g unt 82%, 3 ouă. Vă mai sunt necesare un praf de sare, vanilie, zahăr vanilat, coaja de la ½ lămâie, ulei pentru prăjit, zahăr pudră și scorțișoară pentru servit.

Mod de preparare

Într-o cratiță puneți untul, vanilia, zahărul, coaja de lămâie și sarea. Puneți cratița pe foc și așteptați să se topească unul și să  se dizolve zahărul. Adăugați și laptele cald. Când acesta este aproape de fierbere, puneți și făina și amestecați foarte bine pe foc. După ce aluatul devine compact, se mai lasă pe foc două-trei minute.

Rețeta acestor minunății datează din anul 1547

Aveți grijă să amestecați continuu, altfel riscați ca aluatul să se ardă. Luați de pe foc și lăsați să se răcorească în jur de o jumătate de oră. Puneți totul în robotul de bucătărie și adăugați pe rând ouăle mixând bine după fiecare ou în parte. Lăsați aluatul altă jumătate de oră să se odihnească acoperit cu o folie de plastic.

Gogoșile se vor prăji în baie de ulei

Luați o cratiță mai adâncă și puneți ulei din plin. Gogoșile trebuie să se prăjească într-o baie de ulei. Se vor prăji în jur de șase gogoșele odată. Se va lua din aluat folosind o lingură înmuiată în ulei. Cu o linguriță se va ridica compoziția astfel încât să le faceți un moț. Se vor prăji pe ambele părți. Gogoșelele măicuțelor se vor pudra cu zahăr vanilat și scorțișoară, sau cu sos de vanilie, ciocolată sau gem.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre