Hribi cu usturoi și mămăliguță. Rețeta savuroasă din zona Olteniei
Pentru azi ne-am oprit la delicioșii Hribi cu usturoi și mămăliguță, o rețeta simplă și savuroasă din Oltenia. În sezon, când se găsesc hribi prin păduri, localnicii uită de preparatele cu carne și se întrec în a prepara hribi cu usturoi și mămăliguță.
1 kg hribi curățați, 1 ceapă, 1 lingură de untură, 1 ceașcă de apă
Pentru mujdei: 2 căpățâni de usturoi, 1 linguriță sare grunjoasă, 1-2 linguri ulei, câțiva stropi de oțet, 1-2 linguri apă minerală, 1 lingură smântână
Pentru mămăliguță: 1 l apă, 350-400 gr mălai, 1 lingură de sare, 1 cub de unt
Se pune untura, într-un tuciuleț, la topit și se adaigă o ceapă curățată și tocată. Se amestecă bine până se călește ușor așa încât să devină translucidă. Hribii bine curățați și clătiți cu apă rece, se feliază grosier și se adaugă peste ceapa călită. Se amestecă bine la foc mediu, spre mare pentru început, iar când absorb grăsimea și încep să se pătrundă, se micșorează intensitatea focului. Se presară sare peste ei și se adaugă, treptat, apă, așa încât hribii să nu se lipească de tuciuleț și să se pătrundă bine.
Între timp, se prepară mujdeiul și mămăliguța. Pentru mujdei, se curăță usturoiul și se pisează în mojar, presărat cu sare grunjoasă. Când este bine pisat, se freacă cu ulei, se adaugă puțin oțet pentru a-i mai diminua din usturime și se diluează cu apă. Se adaugă puțină smântână, pentru cremozitate.
Pentru mămăliguță, se pune apa la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, se adaugă sarea și o mână se mălai și se amestecă intens. Se lasă să ajungă din nou la punctul de fierbere și se adaugă, în ploaie, restul de mălai, amestecând continuu, cu o lingură de lemn, de preferință. Mămăliga este fiartă atunci când se desprinde singură de pe lingura de lemn. La final, se adaugă un cub de unt, pentru gust, dar și pentru cremozitate. Se servesc delicioșii Hribi cu usturoi și mămăliguță, cât sunt calzi.
Sursa: Chefi la cuțite
Face parte din echipa Rețete și vedete încă de la lansarea publicației, în 2020, aducând cu ea o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, la Evenimentul Zilei, dar și în agenții de presă internaționale (Agence France Presse și Associated Press) și radio (Radio 21). De asemenea, activează cu succes și în domeniul relațiilor publice, îmbrățișând proiecte de PR cultural și de business. Este, de mulți ani, PR-ul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara și co-fondator la o publicație unică în peisajul media național, dedicată celor mici și părinților lor, Știri pentru copii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook