Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea Nadiei Santini, cea mai bună bucătăreasă din lume

Povestea Nadiei Santini, cea mai bună bucătăreasă din lume
Italianca Nadia Santini este singura bucătăreasă inclusă în top 50 chefi din lume. Restul sunt bărbați. Este considerată un guru al artei gastronomice, motiv pentru care talentul ei a fost recunoscut la nivel internaţional.

În top 50 al celor mai bucătari din lume sunt 49 de bărbați și o singură femeie, Nadia Santini. A fost prima femeie de bucătar din Italia care a primit trei stele Michelin, iar în 2013 a fost desemnată cel mai bun chef de sex feminin din lume de către cele 50 din cele mai bune restaurante din lume.

Nadia Santini este cea mai bună bucătăreasă din lume

Visul oricărui bucătar cu pretenții este să obțină stele Michelin de la profesioniști. Asta înseamnă că ei fac artă în gastronomie. Localul în care ar lucra ar deveni imediat foarte renumit.

Nadia Santini (67 de ani), bucătăreasa-şefă a restaurantului Dal Pescatore, situat între oraşele Mantova şi Cremona din Italia, a fost apreciată ca fiind un ambasador al preparatelor italiene şi un guru al artei gastronomice. Talentul ei a fost recunoscut la nivel internaţional. Topul 50 al celor mai bune restaurante din lume a acordat premiul Veuve Cliquot Nadiei Santini, numind-o cea mai bună femeie bucătar din lume, relatează publicaţia „Daily Mail“.

Nadia Santini a studiat chimia alimentelor și științe politice la prestigioasa Universitate din Milano, unde l-a cunoscut pe viitorul soț Antonio Santini. Până atunci, nu o intersa bucătăria, dar după căsătorie a învățat cum să gătească din bucătăria tradițională italiană împreună cu bunica și mama lui Antonio.

Felul de mâncare celebru al Nadiei este tortellini de dovleac, care este un fel de mâncare tradițională din orașul Mantua din apropiere.

Felul de mâncare celebru al Nadiei Santini este tortellini de dovleac

Prima femeie de bucătar din Italia care a primit trei stele Michelin

Restaurantul Dal Pescatore, din Canneto sull’Oglio, Lombardia,  a fost fondat în 1925 de către vechea generaţie Santini, fiind situat între oraşele Mantova şi Cremona din Italia.

Meniul pus la dispoziţia oaspeţilor se schimbă de la un sezon la altul şi include preparate din paste, precum tortellini cu dovleac, lichior amaretto şi parmezan sau supă cu raviolli, dar şi reţete dietetice asemenea omletei din plante.

Așa arată o farfurie preparată de Nadia Santini: porumbel umplut

În afara unor mâncăruri autentice, cu specific italian, restaurantul dispune de un design interior unic şi un personal preocupat de nevoile clienţilor.

Astfel, în 1996, Santini a devenit primul bucătar femeie premiat cu trei stele Michelin pentru o bucătărie devenită etalon al luxului şi eleganţei. „La conducerea unei dinastii dedicate artei gastronomice se află Nadia Santini, femeia care a fost capabilă să ridice valoarea localului Dal Pescatore la cote maxime“, au declarat reprezentanţii oficiali ai topului celor mai bune resturante din lume, clasament susţinut de revista britanică „Restaurant“.

Cine este cel mai bun băcătar din lume

Alain Ducasse (63 de ani) este primul în topul chefilor din lume. El a obținut 19 stele Michelin. Considerat de mulți drept unul dintre cei mai buni bucătari din lume, de-a lungul anilor a construit un imperiu de afaceri, cu 36 de restaurante pe tot globul. Următorul în Top 50 este tot un francez, Pierre Gagnaire, cu 14 stele Michelin.

Ce sunt stelele Michelin

Când frații André și Édouard Michelin și-au deschis o afacere de anvelope, în anul 1889, probabil nu și-au închipuit niciodată că vor revoluționa arta culinară. Acum, ghidul Michelin este Biblia bucătarilor și a restaurantelor din jurul lumii, fiind singurul care contează.

După ce și-au început afacerea cu anvelope, frații Michelin au început să construiască un ghid pentru automobiliști, menit să-i ajute să facă o pauză de masă după ore întregi de condus. Ghidul era valabil doar pentru Franța și îi ajuta pe șoferi să se decidă unde să mănânce sau să se cazeze. Ghidul a ajuns însă atât de popular, încât Michelin a desemnat câțiva inspectori care să testeze anonim restaurantele și să le clasifice.

În 1993, cei doi frați au introdus primul ghid Michelin complet al Franței , precum și sistemul de notare al restaurantelor, valabil și astăzi.

O stea înseamnă bucătărie foarte bună pentru categoria ei, două stele este notă pe care o primesc restaurantele cu o mâncare excelentă, pentru care se merită să faci un ocol, iar nota maximă este de 3 stele Michelin și reprezintă o bucătărie excepțională, pentru care merită o călătorie specială. Restaurantele de 3 stele Michelin sunt, astfel, destinații culinare în sine. Michelin este un sistem de referință în întreagă lume.

Justin și Hailey Bieber au investit 25 milioane de dolari în Beverly Hills. Fotografii în premieră

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre