Simona Ionescu / Redactor Șef

Lecso, rețeta de tocană de ardei ungurească

Lecso, rețeta de tocană de ardei ungurească
Ce arome! Lecsó este un fel de tocană de legume, dar în care se pune cârnați, slăninuță sau kaiser. Cel mai bine iese din ardei grași și cărnoși, albi, roșii și kapia, țuguiati și dulci. Se poate mânca pe pâine, ca și zacusca.

Lecso, cunoscut în spațiul german că și Letscho (se pronunță „letșo”) este un fel de tocană de legume care poate conține și proteine tipice zonei: cârnați, slănină (slana, clisă) sau kaiser (bacon mai gras, afumat). Totul durează maximum 40 de minute.

Lecso, rețeta de tocană de ardei ungurească

Lecso se face în Ardeal în casă, în fiecare vară, când este bogăție de legume proaspete și aromate. Cel mai bine iese din ardei grași și cărnoși, colorați, albi, roșii și din ardei kapia, țuguiati și dulci.

Este o tocăniță cu multă ceapă călită, puțin usturoi și bucățele de ardei și roșii care se poate mânca că atare sau alături de cărnuri (șnițele, chiftele, fripturi). Timpul de gătire este de sub o oră, iar bucățelele de ardei rămân ușor crocante. Sosul este unul dulceag-acrișor, extraordinar de gustos.

Lecsó este foarte bun cald, proaspăt sau răcorit, chiar de la frigider. Se poate mânca a două zi pe felii de pâine prăjite (bruschette).

Rețeta ungurească pentru tocănița de ardei

În mod tradițional lecso se face cu slăninuță afumată sau cârnați și multe legume de sezon.

Ingrediente

  • 1 kg de ardei (albi, roșii, galbeni, verzi, kapia, gogoșari)
  • 500g ceapă
  • 4 căței de usturoi
  • 500g roșii proaspete (sau 1 conservă cuburi)
  • 1 linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper negru măcinat
  • 2 lingurițe cu vârf de boia (paprika dulce sau în combinație cu iute)
  • 4 linguri de ulei bun (de măsline sau floarea soarelui)

Mod de preparare

  • Ceapa se taie peștișori și se pune la călit la foc moale într-o tigaie mai adâncă și se călește în 4 linguri de ulei, odată cu sarea și piperul.
  • Se pune ceapa la călit în tigaie, până când devine sticloasă și s-a înmuiat puțin. Nu se prăjește, doar se călește. Este momentul când se pune slănina sau cârnații.
  • Până s-a călit ceapa, se spălă ardeii și se curăță de cotoare și nervuri. Se taie ardeii mai întâi în sferturi și apoi în felii groase de 1 cm.
  • Se amestecă bine și se ține pe foc pentru alte 10 minute. În acest răstimp, se pune o oală mică cu apă la fiert pentru opărirea roșiilor. Roșiile crestate se scufundă pentru câteva secunde în apa clocotită ca să poată fi decojite ușor. Roșiile decojite se tăie în cuburi mărunte și se lasă deoparte.
  • Se taie mărunt 4 căței de usturoi.
  • În tigaie se pun feliile de ardei alb împreună cu usturoiul și cele 2 lingurițe cu vârf de paprika (boia). Niciodată nu pune boia în tigăi încinse, fără lichid deoarece se arde ușor și devine indigestă. Ardeii se lasă pe foc alte 10 minute, așa pe sec, doar cu zeamă lăsată de roșii și ardei, amestecând constant cu o spatulă că nu cumva să se ardă. Abia atunci se pun și roșiile cuburi.
  • Tigaia se lasă alte 10 minute la foc un pic mai iute, că să mai scadă zeama de la roșii.
  • Lecsó este foarte bun cald, proaspăt sau răcorit, chiar de la frigider. Se poate mânca a două zi pe felii de pâine prăjite (bruschette).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre