Mango murat, dulce și picant, un aperitiv crocant, perfect pentru iernile lungi. Cât de simplă e rețeta

Mango murat îmbină dulceața fructului cu picantul și aciditatea saramurii, devenind un aperitiv crocant, perfect pentru cele mai delicioase fripturi și o sursă importantă de probiotice naturale. Iată rețeta inspirată din tradiția indiană.
Pentru a pregăti această minunăție, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg mango verde, 100 g sare de mare, 50 ml ulei de muștar sau floarea-soarelui, 2 linguri cu pudră de chili, 1 lingură cu semințe de muștar zdrobite.
Vă mai sunt necesare 1 linguriță cu pudră de turmeric, 1 linguriță pudră de fenugreek (semințe de schinduf, opțional), 5 căței de usturoi, zdrobiți, 100 ml oțet de mere (pentru saramură), 2 linguri cu zahăr brun.
Spălați bine fructele de mango sub jet de apă rece, apoi uscați-le cu un prosop curat. Decojiți și tăiați în bucăți mari (felii sau cuburi de 2-3 cm), îndepărtând sâmburele.
Într-un bol mare, amestecați bucățile de mango cu sarea și lăsați 2-3 ore la macerat, pentru a elimina excesul de apă și a intensifica gustul sărat. Scurgeți lichidul scurs și clătiți ușor bucățile sub apă rece, apoi uscați-le din nou.
Într-un bol uscat, amestecați pudra de chili, semințele de muștar zdrobite, turmericul, pudra de fenugreek și usturoiul. Adăugați bucățile de mango și amestecați bine, astfel încât condimentele să acopere uniform fructul. Lăsați amestecul să stea o oră, pentru ca aromele să pătrundă.
Într-o cratiță din oțel inoxidabil combinați oțetul, zahărul, uleiul și 100 ml apă. Fierbeți la foc mic 5 minute, amestecând până se dizolvă zahărul, apoi răciți complet. Această saramură dulce-acrișoară este esențială pentru conservarea pe iarnă, prevenind fermentația excesivă.
Sterilizați borcanele și capacele prin fierbere 10 minute. Aranjați bucățile de mango condimentat în borcane, turnând saramura răcită peste ele, astfel încât să le acopere complet și adăugați ulei deasupra pentru sigilare.
Închideți etanș și răsturnați borcanele pentru 5 minute, apoi depozitați în cămară. Lăsați borcanele să fermenteze 3-5 zile la temperatura camerei, agitând zilnic, apoi mutați în frigider sau cămară. Sunt gata de consum după o săptămână, dar gustul se intensifică după 2-3 săptămâni. Se păstrează 6-12 luni.
Sursă foto: www.thespruceeats.com
Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!
Jurnalistă cu peste 20 de ani de experiență, a debutat ca redactor la cotidianul Tineretul Liber, apoi a contribuit la dezvoltarea altor proiecte. A scris pentru „Evenimentul Zilei”, „Curentul”, „Monitorul de București”, revistele „Felicia” și „Taifasuri”. Din anul 2021 este activă pe site-ul Rețete și Vedete. La toate publicațiile enumerate a publicat articole pe actualitate, lifestyle, monden, medicină naturistă, sănătate, reportaje, religie, horoscop, editoriale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook