Marmelada se găsea odinioară în magazine, în cutii din lemn din care vânzătoarea tăia o bucată și ți-o trântea pe o hârtie groasă. Era unul dintre puținele dulciuri din copilăria mulor generații. Acum, este bogăție de fructe în piețe și magazine, în orice anotimp.
Marmeladă din mere
Merele nearătoase sunt foarte bune pentru marmeladă.
Ingrediente
- 4 kg de mere roșii
- 500-700 g zahăr sau mai mult după gust
- 1 litru de apă.
Mod de preparare
Spălăm merele bine.
Merele se spală și se taie în bucăți mari care se pun la fiert cu apă, după care se strecoară și se adaugă zahărul în piureul rezultat.
Din momentul în care am adăugat zahărul, se pune un capac, se dă focul la minim și timp de vreo 4 ore piureul se lasă la fiert și se amestecă continuu, până s-a închis la culoare.
Compoziția trebuie să fie tare și să nu curgă de pe lingură. O turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt astfel încât să aibă o înălțime de 2 cm. O băgăm la cuptor la 90 de grade cu ușa întredeschisă pentru 10-15 minute, atât cât să prindă o pojghiță. O lăsăm la răcit după care o putem tăia. Se poate păstra la frigider învelită în hârtie de copt până la 3 luni.
Marmeladă de gutui
Modul de preparare este similar, dar aroma este una greu de povestit.
- 4 kg fructe
- 2 kg zaăar
- 500 ml apă.
Mod de preparare
Se spală fructele și se taie felii subțiri, se acoperă cu apă caldă și se fierb la foc mic până cand s-au înmuiat bine. Se scot din apă, se trec prin sită, se pune piureul obținut să fiarbă 1 oră în zeama în care au fiert gutuile, după care se adaugă zahărul.
Se socotește 1/2 kg de zahăr pentru 1 kg piure de gutui. Se continuă fierberea până când marmelada rămâne prinsă de lingura de lemn. Se lasă să se răcească, apoi se pune în borcane, care se leagă cu celofan pus în două.
Marmeladă de mere, gutui și pere
Ingrediente
- 4 kg de gutui;
- 4 kg de mere roșii;
- 4 kg de pere tari;
- 4 kg de zahar (sau 2 kg, dacă vreți mai acrișoară);
- 6 linguri de apă.
Mod de preparare
Fructele se taie felii și se curață de sâmburi, cotor și părțile de coajă pătate.
Se pun la fiert cu puțină apă, la foc puternic, apoi, după primul clocot, la foc mic.
Când s-au muiat pasta, se adaugă zahărul și se lasă la fiert până se obține o pastă groasă.
Se lasă la răcit și apoi se pune în borcane.
Marmeladă de portocale
Sunt bune portocalele cu miezul mai roșiatic.
Ingrediente
- 2 kg portocale cu miez portocaliu
- 2 l apă
- 1 kg zahăr tos
- 2 lămâi.
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Spălăm portocalele și scoatem partea albă, din mijlocul ei unde se îmbină feliile și sâmburii. Le tăiem felii de jumătate de centimetru, le punem cu apă, coaja si sucul de lămâie la fiert la foc mediu.
Fierbem atât cât e nevoie pentru a se înmuia coaja de la portocală. Dacă apa a scăzut și nu mai are în ce să fiarbă mai adăugăm câte o cană de apă până fierb portocalele.
După ce portocalele au fiert, adăugăm zahărul și lăsam să fiarbă la foc mic până se leagă bine marmelada, amestecând din când în când să nu se prindă.
Punem in borcane sterilizate și la bain marie până se răcesc.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook