Merită să încercați rețeta tradițională turcească de burek cu carne

Această rețetă se poate prepara cu carne tocată sau, după preferințe, poate fi adaptată cu o umplutură simplă ori cu cartofi. Acest burek tradițional turcesc poate fi un aperitiv ideal, dar și o masă în sine. E consistent și gustos. Serviți-l simplu sau cu o salată de crudități.
Pentru aluat:
* 500 g făină (aprox. 4 pahare de 200 ml)
* 100 ml apă (½ pahar)
* 100 ml lapte (½ pahar)
* 100 g iaurt cremos (2 linguri mari)
* 12 g sare (1 linguriță)
* 10 g praf de copt (1 pliculeț)
Pentru umplutură:
* 300 g carne tocată
* 1 ceapă medie (dată pe răzătoare)
* Pătrunjel proaspăt, sare și piper (după gust)
Pentru straturile de aluat:
* 100 g unt
* 50 ml ulei (aprox. 5 linguri)
(Se topește untul și se amestecă cu uleiul)
Începeți prin a amesteca toate ingredientele pentru aluat până obțineți o compoziție omogenă, netedă și care nu se lipește de mâini. Împărțiți aluatul în 4 părți egale, acoperiți-le bine pentru a nu pătrunde aerul și lăsați-le la odihnit timp de 15 minute (presărați puțină făină dedesubt, ca să nu se lipească).
Întindeți fiecare bucată de aluat puțin mai mare decât o farfurie întinsă. Așezați-le una peste alta, ungând fiecare strat cu amestecul de unt și ulei și adăugând umplutura de carne între ele. După ce ați suprapus cele 4 foi, lăsați-le așa timp de 10 minute – acest pas va face aluatul mai ușor de întins.
Apoi, întindeți aluatul cât mai subțire posibil, trăgând ușor de margini cu mâinile. Pliați-l în formă de plic și ungeți zonele unde nu a ajuns grăsimea cu restul de amestec de unt și ulei. Lăsați din nou la odihnit 10 minute, pentru ca grăsimea să se întărească puțin.
Așezați preparatul într-o tavă de copt (35 x 45 cm sau una rotundă, dacă preferați), întinzându-l ușor cu mâna. Ungeți-l deasupra cu un gălbenuș de ou și coaceți în cuptorul preîncălzit la 190°C (cu ventilație), până când capătă o culoare aurie, apetisantă. După coacere, nu acoperiți și nu lăsați burekul turcesc în cuptorul oprit – astfel veți păstra crocante straturile superioare și inferioare.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook