Pentru că sunt la modă, de la un timp, deserturile cu gust ușor picant, de la ghimbir, ardei iute, piper și alte ingrediente, chef Nicolai Tand, îndrăgitul bucătar a preparat într-o ediție a emisiunii „Neața” un desert absolut senzațional, după cum au declarat matinalii Dani și Răzvan și gașca lor. Dulcele se numește Mousse de ciocolată cu piper.
Este un desert ce poate fi servit ca atare, în boluri, în cupe de înghețată sau în pahare de șampanie. Însă poate fi folosit ca și cremă pentru prăjituri sau torturi.
Mousse de ciocolată cu piper
Ingrediente
4 gălbenușuri de ouă medii
100 gr zahăr
400 ml smântână lichidă, neîndulcită
400 gr ciocolată cu peste 50 % masă de cacao
50 gr unt cu 82% grăsime
4 albușuri
75-100 gr zahăr
un praf de sare
aromă la alegere
puțin piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
Modul de preparare al acestui îndrăgit desert nu este foarte laborios, însă necesită atenție. În primul rând se separă albușurile de gălbenușuri și se presară un praf de sare peste albușuri. Albușurile se lasă la temperatura camerei 15-20 de minute, pentru o reușită sigură a bezelei.
În timp ce albușurile stau, ne ocupăm de ciocolată. Punem un vas cu apă pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Deasupra acestuia, dar fără a atinge apa, punem un bol de sticlă termorezistent, sau o crăticioară. Adăugăm în bol ciocolata ruptă în bucăți mici și untul. Lăsăm ingredientele să se topească, amestecându-le pentru omogenizare. Între timp, în alt vas încălzim și smântâna lichidă, dar fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere.
Scoatem bolul cu ciocolată din vasul cu apă și lăsăm compoziția să se tempereze ușor, apoi încorporăm în ea smântâna încălzită. Gălbenușurile le batem/mixăm cu 100 de grame de zahăr până devin spumoase. Le încorporăm în amestecul de ciocolată cu smântână lichidă, amestecând compoziția cu o paletă de silicon. Amestecăm încet, cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a menține textura compoziției aerată.
Ultimul pas constă în prepararea bezelei. Mai întâi mixăm albușurile presărate cu sare până când devin cristaline. Apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă. Punem zahăr în funcție de cât de dulce dorim desertul.
În final încorporăm bezeaua în compoziția de ciocolată, cu aceleași mișcări circulare, de jos în sus. Adăugăm treptat bezeaua, în timp ce amestecăm pentru omogenizare. La final măcinăm piper, atât cât știm că suportăm gustul picant. Punem deliciosul mousse de ciocolată cu piper în boluri, sau în pahare și îl dăm la rece pentru 2-3 ore.
Sursa: A1.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook