Simona Ionescu / Redactor Șef

Musaca grecească pentru gusturi fine. Rețeta fenomenală care face furori

Musaca grecească pentru gusturi fine. Rețeta fenomenală care face furori
Indiferent cât de cârcotaș ar fi cineva, când are în față o porție de musca grecească, cuvintele dispar. Iată rețeta extraordinară de care vă veți îndrăgosti!

Faceți parte din categoria celor care sunt îndrăgostiți iremediabil de gustoasa musaca? E timpul să o încercați pe cea grecească, pentru că ceva mai bun nu ați gustat de multă vreme. Iată rețeta.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti o nemaipomenită musaca grecească, aveți nevoie de următoarele ingrediente: Pentru sosul de carne: 2 kilograme de miel (desigur, puteți încerca și cu vițel), 1 ceapă, tocată mărunt, 6 căței de usturoi, tocați mărunt, roșii tocate, 3 lingurițe cu pastă de tomate. Mai sunt necesare ½ cană cu vin roșu, coaja și sucul unei lămâi, 2 lingurițe cu scorțișoară măcinată, oregano uscat, 1 linguriță cu ghimbir măcinat.

Precum și ¼ linguriță cu nucșoară proaspătă măcinată, ½ linguriță cu fulgi de ardei roșu zdrobit, 1 mână de pătrunjel proaspăt, tocat, sare, piper,

Pentru sosul bechamel: 4 căni cu lapte integral, unt nesărat, ½ cană cu făină, ¼ linguriță cu nucșoară proaspăt măcinată, sare, piper, după gust, 3 ouă. Alte ingrediente necesare sunt 3 vinete, ulei de măsline, 2 – 3 cartofi de mărime medie spre mare, sare, piper. Pentru asamblarea musacalei aveți nevoie de 1 ½ cești cu parmezan ras.

Mod de pregătire

Într-o oală mare cu fundul gros, rumeniți mielul. Adăugați ceapa și usturoiul și gătiți până când ceapa se înmoaie. Adăugați roșiile tocate, pasta de tomate, vinul roșu, sucul și coaja de lămâie, condimentele, ierburile, sarea și piperul. Se amestecă pentru a se omogeniza și se fierbe la foc mediu timp de aproximativ 40 de minute. Se ajustează condimentele și se lasă deoparte. În timp ce se gătește sosul de carne, pregătiți vinetele și cartofii.

Cum se pregătesc vinetele

Cea mai bună musaca grecească!

Se încălzește cuptorul. Tăiați vinetele în felii, pe care le ungeți pe ambele părți cu ulei de măsline și le așezați pe o foaie de copt. Se introduc la cuptor pentru  aproximativ 20 de minute, întorcându-le după 10 minute, până când vinetele sunt moi și încep să prindă culoare. Nu le coaceți prea mult!

Pregătirea cartofilor

Decojiți cartofii și tăiați-i în discuri. Se ung cu ulei de măsline și se condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat. Se introduc la cuptor pentru 12-15 minute, întorcându-i după aproximativ șapte minute, până când cartofii încep să prindă puțină culoare. Nu-i gătiți prea tare.

Mod de preparare sos bechamel

Puneți laptele la fiert până ajunge la punctul de fierbere. Se topește untul într-o tigaie mare la foc mediu. Când untul este fierbinte, adăugați câteva linguri de făină, mestecând continuu. Amestecul va forma o pastă. Gătiți un minut sau două, dar nu lăsați amestecul să se rumenească.

Adăugați încet laptele fierbinte, continuând să bateți constant până când tot laptele este încorporat și sosul este omogen și gros. Se mai fierbe un minut sau două și se asezonează cu nucșoară, sare și piper. Se ia de pe foc și se adaugă, bătând, trei gălbenușuri de ou. Cu ajutorul unui mixer electric, bateți albușurile de ou și apoi încorporați-le în sosul bechamel. Se dă deoparte.

Cum asamblați musacaua

Se încălzește cuptorul. Ungeți o caserolă mare de ceramică sau de sticlă cu un strat subțire de ulei de măsline sau unt. Așezați cartofii pe fundul cratiței, într-un singur strat. Puneți jumătate din feliile de vinete peste cartofi și acoperiți cu jumătate din sosul de carne. Se presară 1/3 din parmezan.

Se așază în straturi feliile de vinete rămase și se acoperă cu sosul de carne rămas. Se presară 1/3 din brânza parmezan. Acoperiți întreaga compoziție cu sosul bechamel și presărați restul de parmezan. Coaceți la cuptor timp de 30-40 de minute, până când partea de sus a preparatului este auriu. Scoateți din cuptor și lăsați să se odihnească 20 de minute înainte de a servi.

Sursă foto: somethingnewfordinner.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre