Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfaturi interesante pentru gospodinele moderne. Noua metodă de a steriliza borcanele cu zacuscă sau compot

Sfaturi interesante pentru gospodinele moderne. Noua metodă de a steriliza borcanele cu zacuscă sau compot
Pentru a fi sigure că nu există nici cel mai mic microorganism în compoziția conservelor pentru iarnă, gospodinele sterilizează borcanele. Iată o metodă inedită.

Toamna se apropie ușor, iar gospodinele se pregătesc de pe acum pentru prepararea conservelor de iarnă. Iată cât de ușor puteți steriliza borcanele.

Potrivit paginii de facebook Curlybowls, cel mai simplu pentru a steriliza borcanele cu produse pentru iarnă este să folosiți mașina pentru spălat vase. „Umpleți borcanele cu zacuscă, legume, suc de roțșii și alte alimente, închideți borcanele bine și le puneți cu gura în jos în mașina de spălat vase.

Sterilizați borcanele în mașina de spălat vase

Alegeți programul cu temperatura cea mai mare și mașina își va face treaba. La final, lăsați mașina să se răcească foarte bine și tot ce mai aveți de făcut este să ștergeți apa care se adună între borcane pe exterior. Totul este sterilizat perfect și gata de pus în cămară”, spune gospodina modernă.

Borcanele se pot steriliza și la cuptor

De asemenea, borcanele se pot steriliza și la cuptor. Spălați foarte bine borcanele, dar și capacele acestora și introduceți în cuptorul rece. Nu introduceți borcanele reci în cuptorul fierbinte pentru că se vor sparge repede. Porniți cuptorul la 150 de grade Celsius, cu ventilație. După aproximativ un sfert de oră veți vedea cum apa se evaporă de pe borcane. După un minut, opriți cuptorul și lăsați borcanele și capacele să se răcească încet, lăsând ușa cuptorului deschisă.

Sterilizați borcanele la cuptor

Sterilizarea la bain marie datează din secolul 5 î.Hr.

Multe gospodine sterilizează și acum borcanele la bain marie, dar sunt puține cele care știu că acest procedeu a fost folosit din vremurile îndepărtate, fiind consemnat din secolul 5 î.Hr. de Hipocrate și mai târziu de Teofrast. Numele Bain Marie provine de la Maria la Juive, alchimist cunoscut, care a trăit în secolul 3 î.Hr.

Procedeul de sterilizare este următorul: puneți pe o cârpă de bucătărie pe fundul borcanului, apoi borcanele și turnați apă rece. Trebuie să fie până la ¾ din înălțime acestora. Deasupra borcanelor se mai așează o cârpă udă de bucătărie. Puneți la foc mic și din momentul în care începe să fiarbă apa lăsați între 30-60 de minute, în funcție de rețetă. Opriți focul și înveliți oala cu un prosoă gros. Lăsați să se răcească câteva ore.

Sterilizare la bain marie

Sfaturi pentru cele mai bune conserve

După ce ați sterilizat borcanele, nu le mai ștergeți cu vreun șervet, pentru că riscați să le contaminați din nou. După ce borcanele sunt sterilizate, se vor umple imediat, pentru că altfel se contaminează. Înainte de a fi umplute cu zacuscă, compot, dulceață, etc., borcanele trebuie să fie reci.

Imediat ce vor fi umplute, se vor înșuruba cât mai bine capacele. Borcanele sau putinele destinate murăturilor nu se sterilizează. În acest caz, este nevoie de bacterii pentru procesul de fermentație. Aveți grijă însă și spălați-le cât mai bine, apoi clătiți cu multă apă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre