Simona Ionescu / Redactor Șef

O rețetă foarte ușoară: salata de sfeclă roșie cu hrean

O rețetă foarte ușoară: salata de sfeclă roșie cu hrean
O garnitură excelentă pentru aproape orice mâncare: salată de sfeclă roșie, fiartă ori coaptă, cu puțin hrean. Merge bine la un orez sârbesc, dar și la o friptură sofisticată.

Sfecla roşie este gustoasă, dar este şi foarte sănătoasă. Medicii spun că vitaminele A, C, complexul B, plus sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul şi antioxidanţii din sfecla roşie, ajută la tratarea mai multor afecţiuni. Este vorba despre tumori, afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant.

Salata de sfeclă roșie cu hrean, rețeta

Reţeta e foarte uşoară: începem prin a fierbe sfecla sau o coacem în cuptor, cum ne e mai uşor. Sfecla coaptă miroase apetisant.

Odată sfecla răcită, se taie felii, cuburi, sau se dă pe răzătoare, după cum doreşte fiecare.

Hreanul se dă prin răzătoare și se amestecă cu sfecla rasă.

Amestecăm oţetul cu sarea până când aceasta s-a dizolvat şi îl turnăm peste sfeclă.

Se folosește ca și garniură sau se pune în borcane, pentru mai târziu.

Sfeclă roșie la borcan, rețeta

Borcanele cu sfecla astfel preparată se pun în frigider frigider. Hreanul nu ne dă doar aroma sa specifică, ci acţionează ca un conservant alături de oţet. De aceea borcanele cu salată de sfeclă nu mai trebuiesc fierte suplimentar. Sunt reţete la care, pe lângă hrean, oţet şi sare se mai adaugă zahăr sau miere.

Ingrediente

  • 650 grame sfeclă roșie (6 sfecle mai mici)
  • 3-4 linguri oțet de vin alb (9 grade)
  • 1 lingură rasă zahăr
  • 1/2 linguriță sare
  • 20-25 grame hrean ras.

Mod de preparare

  • Se aleg sfecle mici și rotunde. Mici pentru că se coc/fierb mai repede, în plus sunt mai tinere, deci mai puțin fibroase și mai suculente.
  • Sfecla roșie se coace sau se fierbe în coajă (în apă sau pe abur). Orice metodă alegeți important e să nu fierbeți sfeclă prea mult, până se terciuieste, doar până întră furculița în ea fără să întâmpinați rezistență în centru. Dacă doriți să coaceti sfeclă procedati așa: le spălați bine, apoi le așezați intr-un vas mai adânc, unele lângă altele, fără a le scurge bine de apă. Acoperiți vasul și coaceti la 180C până intră furculița în ele (orientativ, pentru sfecle mici rotunde, durează o oră și jumătate). În timpul verificărilor, dacă vi se pare că se uscă și se scorojesc pe fundul vasului, le stropiți cu câte 1-2 linguri de apă înainte de a le acoperi și bagați iarăși la cuptor.
  • Se lasă sfecla să se răcorească, apoi se curață de coajă.
  • Se dă sfecla pe răzătoarea mare sau tăiați felii sau cuburi mărunte.
  • Oțetul amestecat cu zahăr și sare, se dau în clocot. Se toarnă peste sfeclă împreună cu hreanul răzuit și se amestecă ușor până hreanul e uniform distribuit.
  • Se îndeasă în borcane. E bună de servit a doua zi, că să aibă timp să se macereze puțin sfecla și să se amestece aromele. Se păstrează în frigider sau în cămară răcoroasă timp de 2 săptămâni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre